Invadert av 420 flaggermus

Har 420 flaggermus i taket. Stram urinlukt har tvunget familien ned i førsteetasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Familien i Sveio kommune ønsker ikke stå fram etter flaggermusinvasjonen, men legger, ifølge Haugesunds Avis, ikke skjul på at de bevingede småkrypene gjør mye ut av seg:

- De kom kravlende ut av taket i hundretalls i skumringen, nesten som fallskjermhoppere. Så fløy de og jaktet på insekter, før de kom tilbake i løpet av natten og laget et forferdelig leven.

Stram urinlukt

Slik har sveiokvinnen og familien hennes hatt det etter at 420 dvergflaggermus bosatte seg under taket og laget en koloni der.

Lukten av stram urin har vært så ille at familien har flyttet ned i førsteetasjen og flere ganger har de funnet døde flaggermus på gulvet på loftet.

- Lukt kommer hvis dyrene har vært der lenge, eller hvis det er kommet fuktighet til. Flaggermusekskrementer består av tørre insektsskall og har i utgangspunktet ingen sterk lukt, sier leder Leif Gjerde i Nordisk informasjonssenter for flaggermus til Dagbladet.no.

Både Fylkesmannens miljøvernavdeling og folk i Sveio kommune kan bekrefte at de kjenner til problemet.

- Vi har faktisk to bolighus med svær flaggermusinvasjon nå, dette i Sunnhordland og et i Midthordland, forteller naturforvalter hos Fylkesmannen i Hordaland, Stein Byrkjeland til Haugesunds Avis.

DVERGFLAGGERMUS: En familie i Sveio kommune er invadert av 420 slike. Foto: Francois Schwaab
DVERGFLAGGERMUS: En familie i Sveio kommune er invadert av 420 slike. Foto: Francois Schwaab Vis mer

Et problem med invaderende flaggermus, er at de er fredet. Sannsynligvis dreier kolonien i sveiotaket seg om en såkalt barselkoloni, med hunner og unger.

- Flaggermusene er fredet

- Flaggermusene er fredet, men de går selvsagt ikke foran menneskene. Det kan gis dispensasjon til å utrydde dem, men vi vil i det lengste unngå det, sier naturforvalter Byrkjeland.

Nå knytter det seg spenning til om flaggermusene vil trekke mot sørligere land i vinter, noe miljømyndighetene tror, eller om de blir de liggende i dvale under de svære takhellene på det gamle huset i Sveio.

Byrkjeland tror at en løsning kan være å skifte taket, stenge all tilgang under hellene og bruke tiden i vinter mens flaggermusene forhåpentligvis er borte. Ifølge boka skal arten dvergflaggermus ikke overvintre så langt nord.

- Dvergflaggermus kan overvintre på sør- og vestlandet, sier flaggermusekspert Leif Gjerde til Dagbladet.no.

- Denne flaggermusinvasjonen kan godt være et midlertidig opphold, slik at problemet forsvinner av seg selv. Skal man sikre seg helt mot invasjon, må man plombere alle hull i husets ytre skall som er på ni, ti centimeter eller større. Dette er en omfattende og kostbar jobb, utdyper Gjerde.

Tre ganger har naturforvalter Byrkjeland og hans folk fra miljøvernavdelingen vært på plassen i vår og i sommer. I mars måned talte de 250 flaggermus som fløy ut i skumringen. Senere er tallet økt til 420, melder Haugesunds Avis.

Invadert av 420 flaggermus