- Vi gikk og skled på maneter. De som sto på sup-brett ute i sjøen sa det var fullpakket med maneter ute i sjøen også, sier Lene K. Eriksen til Dagbladet.
Tirsdag ettermiddag skulle hun ned og bade på stranda ved Sandholmen på Karmøy sammen med mora si, dattera (7) og venninna hennes (7). Da var stranda invadert av maneter i alle størrelser og farger – både glassmaneter, røde og blå brennmaneter.

- Aldri sett
- Jeg har aldri sett så mange maneter her før, og mamma er 70 år og hun kan heller ikke huske å ha sett noe sånt, ikke i de mengdene, sier Eriksen til TV 2, som først omtalte saken.
Stranden er delt i to, forteller Eriksen, der den ene halvparten er innenfor moloen. Der var det ikke like mange maneter, og jentene fikk vasset og badet litt.
- Der er det veldig langgrunt, så de så hvor manetene var. De vasset, på den ene siden gikk det greit, sier Eriksen.
Eriksen har ikke vært nede ved stranda siden, så hun vet ikke om manetene fortsatt er der.

- Ikke uvanlig
Tone Falkenhaug, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, forteller til Dagbladet at det slett ikke er uvanlig at maneter skylles i land på stranda.
- Hvis vinden og strømmene står den veien, med pålandsvind, kan maneter oppkonsentreres av strømmene og skylles opp på land. Det skjer innimellom, sier hun.
Falkenhaug forklarer:

Jubler for «Freya»
- Manetene er plankton, så de har ikke evne til å svømme mot strømmen. De er prisgitt havstrømmene.
Havforskningsinstituttet har ikke noen egen overvåkning av maneter, så det de vet om mengder, er basert på meldinger fra publikum.
- Vi har fått inn noen rapporter nå i juni, så inntrykket er at det er særlig Sørlandskysten som har hatt en del av både glassmaneter og brennmaneter. For årstida er ikke det uvanlig, sier Falkenhaug.
Hun er glad for meldinger fra publikum og oppfordrer folk til å melde dette på deres Dugnad for havet.