Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Invaderte delstatsforsamling i USA

Delstatspolitiet i Michigan måtte stanse væpnede demonstranter som forsøkte å ta seg inn i delstatsforsamlingen hvor det skulle stemmes over coronarestriksjoner.

DEMONSTRANTER: Væpnede demonstranter vil ha en slutt på coronatiltakene til Michigans guvernør. Foto: REUTERS/Seth Herald
DEMONSTRANTER: Væpnede demonstranter vil ha en slutt på coronatiltakene til Michigans guvernør. Foto: REUTERS/Seth Herald Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Hundrevis av demonstranter samlet seg torsdag utenfor delstatsforsamlingen i Michigan. De vil ha en slutt på coronarestriksjonene, og torsdag kveld skulle politikerne stemme over om unntaksbestemmelsene til guvernør Gretchen Whitmer skal forlenges.

Flere av demonstrantene hadde også på seg skuddsikre vester og var tungt væpnet. De hold opp plakater, veivet med amerikanske flagg og forsøkte deretter å tvinge seg inn i delstatsforsamlingen. Videoer og bilder fra opptrinnet viser en svært amper stemning.

GUVERNØR: Gretchen Whitmer. Foto: Michigan Office of the Governor via AP, Pool
GUVERNØR: Gretchen Whitmer. Foto: Michigan Office of the Governor via AP, Pool Vis mer

- Slipp oss inn!

- Slipp oss inn! Dette er folkets hus. Dere kan ikke stenge oss ute, ropte de, ifølge NBC News.

Da de forsøkte å ta seg inn på gulvet i delstatsforsamlingen ble de blokkert av delstatspoliti og andre sikkerhetsvakter, ifølge WDIV.

SINTE: Delstatspolitiet i Michigan måtte stanse demonstranter som forsøkte å presse seg inn i delstatsforsamlingen. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP)
SINTE: Delstatspolitiet i Michigan måtte stanse demonstranter som forsøkte å presse seg inn i delstatsforsamlingen. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP) Vis mer

Skuddsikre vester

Det var tydelig at noen av politikerne opplevde situasjonen svært ubehagelig. Noen valgte også å ta på seg skuddsikre vester.

- Rett over meg står menn med rifler og skriker mot oss. Noen av kollegene mine, som eier skuddsikre vester, har dem på seg. Jeg har aldri satt mer pris på sikkerhetsvaktene enn i dag, skriver delstatssenator Dayna Polehanki på Twitter.

Akkurat som under den forrige demonstrasjonen i Lansing i Michigan 15. april, så mange av demonstrantene ut til å være Trump-tilhengere. Blant annet hadde mange på seg de karakteristiske «Make America Great Again»-capsene. Demonstrasjonen var organisert av Michigan United for Liberty.

- Flere væpnede menn stormer delstatsforsamlingen i Michigan. Delstatspolitiet beskytter guvernør Whitmer og blokkerer de væpnede mennen fra å ta seg inn på gulvet. Dette er Amerika i Trumps æra, skriver aktivisten Rob Gill på Twitter sammen med en video som viser opptrinnet.

VIL ÅPNE: Demonstranter som vil ha en slutt på unntakstilstanden i Michigan. Foto: REUTERS/Seth Herald
VIL ÅPNE: Demonstranter som vil ha en slutt på unntakstilstanden i Michigan. Foto: REUTERS/Seth Herald Vis mer

Lov med våpen

En talsperson for delstatspolitiet opplyser til TV-kanalen at det er lov å bære våpen i Michigan så lenge det er gjort med «lovlige intensjoner» og våpenet er synlige.

- Det er alltid en risiko, men vi er forberedt på det. Folk har rett til å bruke ytringsfriheten sin og retten til å bære våpen. Vi holder alltid et øye med det. Folk bare luftet sin frustrasjon på en høylytt måte, sier løytnant Brian Oleksyk i delstatspolitiet til Detroit Free Press.

Guvernøren i Michigan, demokraten Gretchen Whitmer, har blitt et kjent ansikt over hele USA etter landets president, Donald Trump, gang på gang har kommet med negative kommentarer om henne.

Populær

På demokratisk side og blant et klart flertall av velgerne i Michigan er hun svært populær, ifølge de nyeste meningsmålingene. Hun blir også nevnt som en mulig visepresidentkandidat for Joe Biden.

Men hun og andre guvernører mange steder i USA har også tidligere blitt møtt av store negative demonstrasjoner fra konservative grupperinger.

Whitmer besluttet tidligere denne måneden at folk fortsatt må holde seg hjemme fram til 15. mai, men har lettet på noen restriksjoner.

Antallet tilfeller av coronasmittede har stabilisert seg i Michigan, men delstaten er fortsatt en av de som er rammet hardest med over 40.000 tilfeller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!