- Invasjon vil bety katastrofe

Men ekspertene tviler på at Tyrkia går inn i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Bakholdsangrep fra PKK, drepte og savnede tyrkiske soldater, demonstrasjoner i Tyrkias gater og 50 tyrkiske militære kjøretøy som ruller mot grensa til Nord-Irak - mye peker i retning av en tyrkisk invasjon.

Men ekspertene tror neppe regjeringen i Ankara vil beordre sine soldater til å krysse grensa i jakten på den kurdiske PKK-geriljaen.

Dels fordi USA aldri vil godta en tyrkisk invasjon og dels fordi det vil være en håpløs krigføring mot 3000 geriljasoldater, som lett kan gjemme seg i Kandil-fjellene og blant lokalbefolkningen i den kurdiske delen av Nord-Irak.

- Katastrofe

- En invasjon vil bety katastrofe, sier Alan Sulevani, og ser for seg millioner av mennesker på flukt og en ytterligere destabilisering av Irak og Midtøsten-regionen.

Sulevani, opprinnelig irakisk kurder og lærer ved Forsvarets skolesenter, mener det er lite trolig at Tyrkia vil gå til det skritt å invadere landet USA-ledete styrker invaderte i 2003. Årsaken er nettopp den at USA vil motsette seg en slik militæroperasjon.

- Amerikanerne vil ikke tillate en tyrkisk invasjon. Kurdistan-regionen i Nord-Irak er det eneste rolige området i Irak. Amerikanerne sliter tungt i Irak og vil ikke ha forverring av situasjonen. I tillegg er kurderne nesten de eneste vennene USA har, og de vil ikke miste dem, sier Sulevani til Dagbladet.no.

Han minner også om at Tyrkia la lignende press på Syria da PKK-lederen Abdullah Öcalan hadde tilhold i landet.

PÅ GRENSA: Det pågår nå stor troppeoppbygging på tyrkisk side av grensa til Nord-Irak. Frykten for en tyrkisk invasjon øker etter søndagens bakholdsangrep fra PKK. Foto: EPA/SCANPIX
PÅ GRENSA: Det pågår nå stor troppeoppbygging på tyrkisk side av grensa til Nord-Irak. Frykten for en tyrkisk invasjon øker etter søndagens bakholdsangrep fra PKK. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- De viste muskler og stilte mannsterke opp utenfor grensa til Syria. Strategien virket.Syria jaget til slutt Öcalan ut av landet og stengte PKKs kontorer, sier Sulevani.

Heller ikke forsker ved fredsforskningsinstituttet (PRIO), Pinar Tank, tror vi kommer til å se noen storstilt tyrkisk invasjon.

- Det virker lite hensiktsmessig å angripe 3000 geriljasoldater med 60 000 mann. Fjellandskapet i Nord-Irak spiller på lag med PKK. De kan lett gjemme seg. Dessuten er det lite sannsynlig at en invasjon vil ta knekken på PKK. Det vil bli en symbolsk handling, sier Pinar Tank til Dagbladet.no.

En tidligere tyrkisk general sier han ikke forventer at PKK-geriljaen vil yte særlig motstand mot et eventuelt tyrkisk angrep. Geriljasoldatene vil ganske enkelt gjemme seg for fienden, tror generalen.

- Før i tida gjorde de ikke noe sterk motstand og jeg forventer ikke at de vil yte noe sterkere motstand i dag enn de gjorde tidligere. Hovedsaklig vil de forsvinne, og det kan de på grunn av at terrenget tillater dem å forsvinne, gjemme seg eller flytte på seg fra basene i Nord-Irak, sier den pensjonerte generalen Haldun Solmazturk til nyhetsbyrået AFP. Han deltok i tyrkiske angrep mot PKK-baser mellom 1995 og 1997.

- Må få USA på banen

Men noen må handle i den spente situasjonen som er oppstått etter søndagens blodige sammenstøt. 12 tyrkiske soldater ble drept, åtte er fremdeles savnet og 32 PKK-soldater ble drept, da PKK gikk til bakholdsangrep på en tyrkisk militærpatrulje.

Nå må enten Tyrkia vise muskler eller så må USA «få ut finger\'n», mener PRIO-forsker Pinar Tank.

- Invasjon vil bety katastrofe

- Det er et sterkt press i den tyrkisk opinionen om at noe må gjøres. Den tyrkiske regjeringen er i en veldig presset situasjon og må gjøre noe. De fleste tror at de vil forsøke å få USA på banen før de eventuelt går til en begrenset militæroperasjon, sier Tank.

- Hva kan USA gjøre?

- USA må ta tak i PKK-basene i Nord-Irak. Men problemet er som sagt at Nord-Irak er den eneste delen av Irak som er stabil, og USA ønsker neppe noen opprustning i dette området. Samtidig er det fare for at en tyrkisk invasjon kan skape presedens for andre land i området, gi et signal om at det er greit å krysse grensa til Irak, sier Prio-forskeren.

Konflikten mellom Tyrkia og de anslagsvis 3000-3500 PKK-soldatene som har tilhold i Nord-Irak skaper store problemer i forholdet mellom de to NATO-allierte landeneTyrkia og USA.

En tyrkisk invasjon i Nord-Irak vil ikke bare destabilisere en region som til nå har vært relativt stabil, men en invasjon vil også vanskeliggjøre USAs krigføring i Irak på generell basis.

- 70 prosent av amerikanernes lufttransport til Irak går via baser i Tyrkia. Uten disse basene vil situasjonen bli langt vanskeligere, sier Tank.

- Har Tyrkia skjulte motiver?

Alan Sulevani ved Forsvarets skolesenter sier han ser for seg to mulige scenarier skulle det bli aktuelt med en tyrkisk invasjon.

- Den ene går ut på at tyrkiske invasjonsstyrker vil konsentrere seg kun om PKK-baser i Kandil-fjellene. En slik operasjon gjennomføres bare for å vise at de gjør alvor truslene, og for å blidgjøre militæret og opinionen i Tyrkia.

- Det andre teorien er noe mer usannsynlig. Den dreier seg om at Tyrkia egentlig ikke er interessert i PKK, men frykter utviklingen i den kurdiske delen av Irak. De frykter at kurdisk framgang i Nord-Irak vil påvirke resten av Midtøsten. Derfor vil Tyrkia gå inn for å ødelegge infrastruktur og skape kaotiske forhold lik de som ellers råder i Irak, sier Sulevani.

Noen dager på seg

Det pågår nå et hektisk diplomatisk virksomhet mellom Ankara og Washington for å forhindre at Tyrkia invaderer Nord-Irak.

Tyrkias statsminister Recep Tayip Erdogan sa på telefon til USAs utenriksminister Condoleezza Rice at han forventet at landet vil «handle raskt» mot kurdiske stillinger i Irak. Rice har bedt om å få noen dagers frist på seg til å rydde opp, skriver nyhetsbyrået AP.

MANGE DØDE: Dette arkivbildet viser PKK-soldater som patruljerer i området nær Kandil-fjellene. Flere enn 37 000 har dødd siden PKK startet væpnet kamp i 1984.
OPINIONEN IMOT: Folk demonstrerte i Ankaras gater i dag. Både den folkelige opinionen og det tyrkiske militæret forventer nå at den tyrkiske regjeringen viser handlekraft.
SAMARBEID: Her møter Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan Iraks statsminister Nouri al-Maliki. De har tidligere skrevet under på en avtale om å slå ned på PKK i det nordlige Irak.