- Invasjon vil bety katastrofe

Men ekspertene tviler på at Tyrkia går inn i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Bakholdsangrep fra PKK, drepte og savnede tyrkiske soldater, demonstrasjoner i Tyrkias gater og 50 tyrkiske militære kjøretøy som ruller mot grensa til Nord-Irak - mye peker i retning av en tyrkisk invasjon.

Men ekspertene tror neppe regjeringen i Ankara vil beordre sine soldater til å krysse grensa i jakten på den kurdiske PKK-geriljaen.

Dels fordi USA aldri vil godta en tyrkisk invasjon og dels fordi det vil være en håpløs krigføring mot 3000 geriljasoldater, som lett kan gjemme seg i Kandil-fjellene og blant lokalbefolkningen i den kurdiske delen av Nord-Irak.

- Katastrofe

- En invasjon vil bety katastrofe, sier Alan Sulevani, og ser for seg millioner av mennesker på flukt og en ytterligere destabilisering av Irak og Midtøsten-regionen.

Sulevani, opprinnelig irakisk kurder og lærer ved Forsvarets skolesenter, mener det er lite trolig at Tyrkia vil gå til det skritt å invadere landet USA-ledete styrker invaderte i 2003. Årsaken er nettopp den at USA vil motsette seg en slik militæroperasjon.

- Amerikanerne vil ikke tillate en tyrkisk invasjon. Kurdistan-regionen i Nord-Irak er det eneste rolige området i Irak. Amerikanerne sliter tungt i Irak og vil ikke ha forverring av situasjonen. I tillegg er kurderne nesten de eneste vennene USA har, og de vil ikke miste dem, sier Sulevani til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer