- Invasjonen begynner 17. mars

Den britiske avisa Daily Express skriver at britiske styrker i Persiabukta har fått ordre om å holde seg klare om 11 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske avisa viser til ikke navngitte kilder i den britiske regjeringen som hevder at invasjonen etterfølger et massivt luftangrep med start den 13. mars. En talsmann for den britiske regjeringen vil ikke kommentere påstanden.

Trosser veto

Om krigen truer Irak er ikke stemningen mellom flere europeiske land på den ene siden og USA og Storbritannia på den andre særlig gemytlig.

I natt norsk tid har president George W. Bush innkalt til pressekonferanse slik at «presidenten kan forklare hva han tenker» som talsmann for Det Hvite Hus Ari Fleischer sier det. Bush har bare innkalt til pressekonferanse et par ganger tidligere, blant annet etter terrorangrepet 11. september 2001.

Bushs britiske kompanjong Tony Blair sa i dag at han ikke uten videre vil følge det FN bestemmer seg for. Han varslet at Storbritannia kan komme til å trosse et veto i Sikkerhetsrådet. Det spiller ingen rolle at flere av rådets medlemmer sier nei til en ny FN-resolusjon som gir klarsignal til et angrep mot Irak. Britene vil uansett forberede seg på en krig mot Irak, hevdet Blair ifølge Reuters.

I en debatt i musikk-kanalen MTV (!) ble Blair spurt om han er beredt på å starte en krig uten et nytt FN-mandag. Slik svarte han:

- Dersom et eller flere land legger ned veto og jeg anså at vetoet var grunnløst, så ville jeg gjøre det.

Han la til at Storbritannia slåss for å få en krigsresolusjon godkjent av medlemmene i rådet.

- Jeg tror fortsatt at vi vil få igjennom denne andre resolusjonen. Jeg vil ikke gå utenom FN, sa han.

Blix-rapport avgjørende

EUs utenriksminister Javier Solana går sterkt imot Blairs antydninger om et angrep uten FN-mandat. Ifølge Solana er Hans Blix redegjørelse for Sikkerhetsrådet i morgen avgjørende for utfallet av Irakspørsmålet.

Lederen for våpeninspektørene skal for tredje gang rapportere om hvordan Irak samarbeider med inspektørene.

- Jeg anser at vi må høre på hva Blix forteller for oss i morgen for å kunne fatte en beslutning, sier Solana.

VETO-NEKT: Tony Blair vil ikke automatisk bøye seg for Sikkerhetsrådet.