Investerer mer i atomvåpen

Oljefondet har økt sine atomvåpen- investeringer med førti prosent. Over en halv milliard er investert i produksjon av klasebomber og atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor eide oljefondet aksjer for 434 millioner i selskaper som produserer kjernefysiske våpen. Det er en økning på 125 millioner siden året før.

NorWatch, som overvåker norske investeringer i utlandet, avslørte i fjor at oljefondet hadde investert i våpenprodusentene Lockheed Martin og Honeywell International. Begge selskapene er tungt inne i atomvåpenindustrien.

40 ganger Hiroshima

Lockheed Martin står bak den avanserte atomraketten Trident II D5. Den kan utstyret med åtte atomstridshoder som hver kan ha en sprengstyrke som er 40 ganger verre enn Hiroshima-bomben. Investeringen i dette selskapet ble nesten doblet fra 131 millioner i 2001 til 245,7 millioner i år. Også i Honeywell, som er med på å oppgradere det amerikanske atomvåpenarsenalene, er investeringene økt med 11,4 millioner til 188,4 millioner kroner, ifølge NorWatch.

Klasebomber

Klasebombe-selskapet General Dynamics Corp er fortsatt på investeringslista. Oljefondet eide ved årsskiftet aksjer i selskapet for 110 millioner kroner.

Dagbladet har tidligere skrevet at selskapet produser blant annet atomdrevne ubåter, tanks, granater og ammunisjon. I den heleide underavdelingen General Dynamics Ordnance and Tactical Systems (GD-OTS) lages de viktigste bestanddelene til den typen klasebomber USA har sluppet over Afghanistan.

NorWatch mener dette nok en gang bekrefter at oljefondet er uten etisk styring.

Ingen etiske retningslinjer

Oljefondet har per i dag ingen etiske retningslinjer å styre etter. Det vil de få tidligst våren 2004.

- Det er satt ned et utvalg som skal komme med forslag til etiske retningslinjer for fondet. De vil levere forslag innen 1. juni, sier seksjonsleder Yngar Tveit i seksjon for pengepolitikk og formuesforvaltning i Finansdepartementet.

I dag vurderes selskapene kun ut fra om de er ulovlige rent juridisk. Det finnes en svarteliste-ordning. Det eneste selskapet som er svartelistet er selskapet Singapore Technologies Engeneering, som produserer anti-personell-miner.

- Det er også satt ned et selskap som skal vurdere investeringslisten for å finne ut om det er selskaper som produserer biologiske og kjemiske våpen eller bryter FN-konvensjoner om barnearbeid. Det er det svenske selskapet Caring Company som skal gjøre dette, sier Tveit.

HIROSHIMA:</B> Verdens mest kjente atombombe ødela neste hele Hiroshima by i Jpana 6. august 1945. Her står en vestlig journalist og ser på de totale ødeleggelsene. Regjeringens oljefond investerer millioner i selskaper som lager atomvåpen.
<B>STYRER POLITIKKEN: Finansminister Per Kristian Foss bestemmer hva oljefondet eventuelt ikke skal investere i.
LEDER OLJEFONDET: Direktør Knut N. Kjær, Norges Bank Kapitalforvaltning
NAGASAKI: </B> Amerika slapp denne atombomben over Nagasaki i Japan tre dager etter Hiroshima. Rundt 70.000 ble drept og tusenvis fikk senskader.