Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Investerte i bilbasert shoppingsenter

Rasmus Hansson (MDG) plasserte sparepengene i shoppingsenter med gigantparkering. - Problemet med kapitalismen er vekstfokuset, sa Hansson i 2013.

EIENDOMSINVESTOR:  Hjemme har Miljøpartiet de grønnes lederfigur Ramus Hansson drivhus med tomater. Men sparepengene var ved årskiftet blant annet plassert i bygningen som huser  nordens største kjøpesenter i Kristiansand. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
EIENDOMSINVESTOR: Hjemme har Miljøpartiet de grønnes lederfigur Ramus Hansson drivhus med tomater. Men sparepengene var ved årskiftet blant annet plassert i bygningen som huser nordens største kjøpesenter i Kristiansand. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag avslørte Dagbladet stortingspolitikernes skjulte aksjeformuer, etter at Skatteetaten åpnet aksjonærregisteret for innsyn. Dagbladet har funnet flere aksjebeholdninger til seks stortingsrepresentanter som er så store at de skulle vært innrapportert til Stortingets register over økonomiske interesser. Men det har ikke disse seks gjort.

En av dem er talsperson og Stortingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne, Rasmus Hansson. I registeret har han stått oppført med «ingen registreringspliktige interesser». Det stemmer ikke, viser Dagbladets undersøkelser av aksjonærregisteret, slik det så ut 31. desember 2014.

Hansson eide da 77 168 aksjer i eiendomsselskapet Storebrand Private Investor ASA. Aksjeporteføljen var på det tidspunktet verdt over 570 000 kroner.

4000 gratis parkeringsplasser Dermed hadde stortingsrepresentanten som taler varmest for redusert forbruk, plassert sine egne sparepenger i shopping landet rundt. I mars i år var 41,7 prosent av selskapets investeringer i butikk- og handels-eiendommer, oppgir selskapet i sin kvartalsrapport.

Den største investeringen er i Barstølveien Eiendom AS, som eier 24 098 kvadratmeter med kjøpesenter i tilknytning til Sørlandssenteret i Kristiansand. Senteret har 4000 parkeringsplasser uten parkeringsavgift og er et klassisk bilbasert kjøpesenter.

MEGA: Dette shoppingsenteret i tilknytning til Sørlandssenteret ved Kristansand er eid av aksjeselskapet Rasmus Hansson hadde investert i. Foto: GoogleEarth
MEGA: Dette shoppingsenteret i tilknytning til Sørlandssenteret ved Kristansand er eid av aksjeselskapet Rasmus Hansson hadde investert i. Foto: GoogleEarth Vis mer

Sørlandssenteret skryter av at de er Nordens største. Det er svært omdiskutert på Sørlandet. Handelstanden i Kristiansand har reagert på at folk setter seg i bilene og kjører halvannen mil for å handle, i stedet for å besøke forretningene i gågata. Forurensing og øde sentrumsgater er kjernen i kritikken.

En annen stor investering Hanssons eiendomsselskap stod for var Husnes storsenter i Hardanger. Med sine 23.000 kvadratmeter butikkareal er senteret det største kjøpesenteret i Sunnhordland.

- Jeg har ingenting imot butikker og næringseiendom. Vi trenger begge deler. Men noe er selvsagt bra og noe dårlig, så vi flyttet pengene til det nye bærekraftsfondet til Storebrand, skriver Hansson i en sms til Dagbladet.

Har solgt I våres flyttet Hansson mesteparten av sparemidlene sine til et fond som investerer i de mest bærekraftige selskapene i verden. Pengene står nå i fondet «Storebrand trippel smart» i tillegg til Alfred Bergs Humanfond, opplyser Hansson.

Fondsparing omfattes ikke av regelverket for rapportering av økonomiske interesser på samme måte.

Hanson forteller at han oppfattet at aksjeporteføljen falt utenfor det Stortinget skal opplyses om, da han fylte ut lista med verv og økonomiske interesser i registeret.

- Kona og jeg bor i et leid hus. Og dette vår form for sparing. Mange bor i eget hus som utgjør en stor formue, sier Hansson til Dagbladet.

Hansson opplyser at han, til tross for motstanden mot vekstfokuset i kapitalismen, i dag eier andeler i aksjefond for rundt 1,8 millioner kroner.

Kritisk til vekst Som leder i Miljøpartiet de grønne har Hansson flere ganger langet ut mot «vekstsamfunnet». I MDGs valgprogram fremheves en «likevektsøkonomi» som skal erstatte «vekstøkonomien».

Dersom MDG får gjennomslag, ser det dårlig ut for partilederens egne investeringer.

STORSENTER: Eiendommen Storebrand Privat Investor ASA huser blant annet Elkjøp Megastore, Jula og en rekke møbelbutikker.
STORSENTER: Eiendommen Storebrand Privat Investor ASA huser blant annet Elkjøp Megastore, Jula og en rekke møbelbutikker. Vis mer

Under valget i 2013 sa han følgende på NRK Ekko på P2:

- Det største problemet med kapitalismen er vekstfokuset. Om økonomien skal vokse flere prosent hvert år, skaper det miljøproblemer.

De siste to årene er avkastningen i Storebrand Trippelsmart nesten doblet, som følge av økonomisk vekst og avkastning fra selskapene fondet har investert i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media