Investor tilalt for innsidehandel

Økokrim har tiltalt investoren Einar C. Nagell-Erichsen for innsidehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har tiltalt investoren Einar C. Nagell-Erichsen for ulovlig innsidehandel.

Førstestatsadvokat Trond Eirik Schea har tatt ut tiltale for overtredelse av verdipapirhandellovens paragraf 2-1. Økokrim mener Nagell-Erichsen hadde innsideinformasjon da han kjøpte 200.000 aksjer i Finansbanken ASA den 23. desember 1998.

Høsten 1998 kontrollerte Nagell-Erichsen over åtte prosent av aksjene i det børsnoterte foretaket Finansbanken ASA. Aksjene ble kontrollert delvis personlig og delvis gjennom de heleide selskapene Klingenberg Eiendom AS og Meridian AS, opplyser Økokrim.

Har kan du lese pressemeldingen fra økonokrim.

Inntil 5. oktober 1998 var Nagell-Erichsen styremedlem i Finansbanken ASA.

Oppringt av Collier

I tiltalen heter det at Nagell-Erichsen onsdag 16. desember 1998 ble oppringt av Jan Petter Collier fra verdipapirforetaket Sundal Collier & CO ASA. Collier spurte først om Nagell-Erichsen aksepterte å bli gjort til «innsider» i Finansbanken, noe han svarte bekreftende på. Collier opplyste så at han ringte på vegne av en stor, seriøs aktør, og at det var mulig noe ville skje i Finansbanken innen 31. desember 1998.

I samtalen samtykket Nagell-Erichsen til ikke å bevege aksjeposten innen denne datoen. Han var kjent med at Collier var en betydningsfull rådgiver i strategi- og strukturspørsmål i det norske verdipapirmarkedet, og forsto at Collier med uttrykket «noe ville skje» siktet til oppkjøp, fusjon eller lignende.

Til tross for løftet kjøpte Nagell-Erichsen sju dager senere 200.000 aksjer i Finansbanken ASA til 28 kroner per aksje. Ifølge dn.no tjente han 2,5 millioner kroner på dette.

Ifølge tiltalen var det ikke kjent i verdipapirmarkedet at et konkret oppkjøpsinitiativ overfor Finansbanken ASA var i ferd med å bli gjennomført. Først 6. januar 1999 offentliggjorde Storebrand ASA at selskapet ville tilby samtlige aksjonærer i Finansbanken ASA en kurs på 40 kroner per aksje. Storebrand ASA var oppdragsgiver for Sundal Collier & Co ASA.

Overrasket over tiltalen

I en pressemelding fra Einar C. Nagell-Erichsens advokat Olav Braaten heter det at Nagell-Erichsen tar tiltalen til etterretning.

«Vår klient er overrasket over at Økokrim har valgt å tiltale ham. Det foreligger etter hans oppfatning ikke opplysninger i saken som gir grunnlag for å hevde at han mottok presise og fortrolige opplysninger som var egnet til vesentlig å påvirke kursene på aksjene i Finansbanken», heter det i pressemeldingen.

Nagell-Erichsen håper saken blir berammet så snart som mulig, og vil ikke gi ytterligere kommentarer.

Økokrim mottok anmeldelsen fra Kredittilsynet i november 2000. Saken blir nå sendt til Oslo tingrett.

(NTB)