Investor tiltalt for å ha unndratt inntekt på 142 millioner

Økokrim har tatt ut tiltale for grovt skattesvik mot en investor og tidligere daglig leder i Thule Drilling. Han nekter imidlertid for å ha skjult skattepliktig inntekt på 142 millioner kroner i utlandet.

TILTALEPUNKTENE HAR EN STRAFFERAMME PÅ FENGSEL INNTIL SEKS ÅR: - Vi mener han har mottatt aksjer, fordringer og andre formuesgoder fra egne selskaper i utlandet, som han skulle skattet av i Norge, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
TILTALEPUNKTENE HAR EN STRAFFERAMME PÅ FENGSEL INNTIL SEKS ÅR: - Vi mener han har mottatt aksjer, fordringer og andre formuesgoder fra egne selskaper i utlandet, som han skulle skattet av i Norge, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdene knytter seg til Anders Ivar Olsens selvangivelse for 2003 og/eller 2004, og saken er altså tett på foreldelsesfristen på ti år.

- Vi mener han har mottatt aksjer, fordringer og andre formuesgoder fra egne selskaper i utlandet, som han skulle skattet av i Norge, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

Skatteparadiser Nordeng sier denne type saker har sterk prioritet hos Økokrim.

- Ved å bruke selskaper i skatteparadiser til å skjule inntekt, unngår han å måtte ut med skatt her hjemme som skal komme fellesskapet til gode, sier Nordeng.

Tiltalepunktene har en strafferamme på fengsel i inntil seks år for investoren i begynnelsen av 50-årene, bosatt på Oslo vest.

Hvorvidt verdiene er å regne som utbytte eller salgsvederlag vil få betydning for hvor mye av summen som skulle vært betalt i skatt. Tatt utgangspunkt i gunstigste beskatning av de 142 millionene, er det i saker med slike summer idømt straffer på flere års fengsel.

Siktelser frafalt Advokat Petar Sekulic sier at hans klient nekter straffskyld. Han sier Olsen i tillegg til anklagene om skattesvik også har vært siktet for økonomisk utroskap knyttet til «meget betydelige summer.»

- Disse sakene er nå henlagt. Det som står igjen, er selvsagt veldig alvorlige anklager, men han erkjenner ikke straffskyld for noen av delene, sier forsvareren.

Han sier de tar til etterretning at Økokrim nå velger å gå til retten med bare deler av den opprinnelige siktelsen, men sier de vil vente med å kommentere saken ytterligere.

Nordeng bekrefter henleggelsene, men påpeker at Skatteetaten har egne saker mot Olsens selskaper. Striden her står om hvorvidt de reelt sett var å regne som norske.

Dagens Næringsliv skrev i mars at Skatt Øst har tvangsflyttet Olsens selskaper til Norge for å skattlegge dem. Kravet mot ett av dem er på nesten 111 millioner kroner.

Konkurs på Jomfruøyene Borgarting lagmannsrett dømte mandag mannens selskap, Brutel AS, til å betale nærmere 49 millioner kroner til konkursboet etter datterselskapet Norinvest Ltd, registrert på De britiske Jomfruøyene.

Borgarting forkastet med det Brutels anke på en dom fra Oslo byfogdembete fra 2011.

Striden gjaldt spørsmål om hvorvidt Olsen hadde tappet datterselskapet for verdier i forkant av konkursen. Den skjedde et drøyt år før Brutel overtok aksjer og verdipapirer for 57,5 millioner kroner fra Norinvest.

Arrest i store verdier Norinvest var involvert i den skandaleombruste konkursen i riggselskapet Thule Drilling i 2010. Dette er en av sakene hvor siktelsen mot Olsen er frafalt.

Olsen var på begynnelsen av 2000-tallet en av verdens største tradere i alumni, et råstoff til aluminium. Ifølge DN har han siden den gang tapt over 400 millioner kroner på ulike investeringer.

Lille julaften 2010 tok namsmannen i Oslo arrest i eiendom og verdier for 80 millioner kroner fra Olsen privat og Brutel, i tilknytning til skattesakene mot investorens selskaper.

(NTB)