Investorer søker trygge havner

Aksjeinvestorer over hele Europa søkte trygge havner onsdag. På Oslo Børs kom defensive aksjer som Amersham og Orkla igjen til heder og verdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IT-giganten Cisco Systems nøs etter børs i USA tirsdag kveld og onsdag fikk teknologiaksjene på de europeiske børsene en lettere forkjølelse. IT-indeksen ble onsdagens svakeste delindeks med et indeksfall på 2,3 prosent.

Det var særlig to aksjer som bidro til teknologiraset - Eltek og Opticom.

Eltek la frem begredelige resultater for andre kvartal, og så lenge utsiktene ikke var egnet til å trøste noen, var kursraset uunngåelig.

Nordea Securities er på ingen måte betrygget og nedjusterer estimatene kraftig. Meglerhuset beholder imidlertid en hold-anbefaling.

Eltek falt med 13,3 prosent til 45,10 kroner.

Opticom falt med 6 prosent til 487 kroner og aksjen befester stilingen under 500 kroner. Etter alt det som har skjedd i aksjemarkedet generelt og i IT-sektoren spesielt ligger imidlertid aksjen fortsatt på et svært høyt nivå.

Opticom kommer stadig ikke med noen nyheter som skulle tilsi at aksjen skulle holde seg såpass godt, og selskapet er fortsatt verdsatt til 5,8 milliarder kroner! Det er over dobbelt så mye som verdien av Merkantildata eller over fem ganger Eltek.

Defensive aksjer som Amersham og Orkla klarte seg bra onsdag:

Amersham steg for andre dag på rad etter at selskapet la frem overraskende gode resultater for andre kvartal i går. First Securities har lenge vært positiv til denne aksjen, og får uttelling for dette nå. Meglerhuset rykket tirsdag ut og karakteriserte resultatene simpelthen som 'glitrende'. Les mer om det her.

Orkla er et annet defensivt spill som klarer seg bra i urolige tider. Aksjekursen har falt kun marginalt siden nyttår. Onsdag steg kursen med 1,8 prosent til 170,50 kroner. I tillegg kan det fortsatt ligge forventninger om strukturelle endringer i denne aksjen.

For øvrig seiler tidligere toppsjef i Kreditkassen, nå konserndirektør i Nordea, Tom Ruud opp som den fremste kandidaten til styreformannsvervet i industrikonglomeratet.

Statoil bidro mest til å barbere hovedindeksen etter kursfall på 2,4 prosent til 62 kroner. Omsetningen i Statoil utgjorde 465 millioner kroner eller om lag en tredel av onsdagens omsetning på hovedlisten.

Hele telekomsektoren falt på nedgradering fra den amerikanske investeringsbanken Merrill Lynch. For Eltek la dette naturlig nok sten til byrden, Nera falt 4,3 prosent til 26,80 kroner, mens Telenor var ned 1,5 prosent til 38,40 kroner.

SAS opplever kraftig turbulens for tiden og kursen faller som en sten. Onsdag falt SAS-kursen med hele 7,6 prosent til 73,50 kroner. Selskapet la onsdag frem et svakere resultat enn ventet.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.