BØRSNOTERT:  Det var knyttet skyhøye forventninger til selskapet Facebooks børsnotering på Nasdaq børs 18.mai i 2012. Aksjen falt dramatisk etter noteringen, og i ettertid har en rekke investorer saksøkt både Facebook, meglerselskapet og børsen. Foto: Scanpix/AP Photo/Nasdaq via Facebook, Zef Nikolla, File
BØRSNOTERT: Det var knyttet skyhøye forventninger til selskapet Facebooks børsnotering på Nasdaq børs 18.mai i 2012. Aksjen falt dramatisk etter noteringen, og i ettertid har en rekke investorer saksøkt både Facebook, meglerselskapet og børsen. Foto: Scanpix/AP Photo/Nasdaq via Facebook, Zef Nikolla, FileVis mer

Investorer til sak mot Facebook etter aksjefiasko

Fikk medhold i at selskapet unndro informasjon før børsnoteringen i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Facebook ble børsnotert i mai i 2012, ble selskapet beskyldt for å være overpriset. Mark Zuckerberg fikk mye kjeft da den nye Facebook-aksjen så stupte. 

Nå har en dommer i USA fastslått at Facebook holdt tilbake informasjon som ville svekket verdien av selskapet før børsnoteringen. Nå skal saken i retten.

Inntektsprognoser Investorer har etter selskapets børsdebut, beskyldt Facebook for skjult hvordan den økonomiske ståa i selskapet var. Selskapet blir beskyld for å ha holdt tilbake informasjon i sitt prospekt før noteringen.

- All informasjon som kan påvirke vurderingen av hvor mye selskapet er verdt, skal med i prospektet. Der skal absolutt all relevant informasjon med. Det med informasjon er svært sentralt når en skal invitere investorer inn i selskapet, og å holde tilbake informasjon er svært alvorlig, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem i Oslo Børs.

Facebook-investorer har kritisert selskapet for å ha holdt tilbake informasjon om nye og lavere estimater for Facebooks inntektspotensiale, blant annet grunnet økt mobilbruk og endrede brukervaner.

Facebook gjør det nemlig dårligere på mobil, og investorene mener disse prognosene burde vært kjent på forhånd.   

Bølger av søksmål Dommer Robert Sweet i rettsdistriktet Manhattan i New York fastslo onsdag at investorer kan rettsforfølge Facebook for å ha unnlat denne informasjonen fra prospektet.

- Saksøker har tilstrekkelig påvist at materiell misinformasjon kunne og har misledet investorer på selskapets nåværende og fremtidige inntekt, skriver dommer Sweet i sin avgjørelse, ifølge Reuters.

Etter børsnoteringen har også Nasdaq-børsen blitt stevnet for retten. I tillegg til Zuckerberg. Og meglerhuset Morgan Stanley, som sto for børsnoteringen. Både meglerhuset og Zuckerberg er saksøkt for brudd på lovene om verdipapirhandel. Investorene anklager meglerhuset for å blåse opp prisen på aksjene da salget startet, til egen profitt.

- Vi tror fortsatt at søksmålet mangler grunnlag og ser fram til å lufte alle fakta i retten, opplyser Facebook.

Fra topp til flopp Før noteringen ble det solgt Facebook-aksjer til rundt 421 millioner, og aldri før hadde et IT-selskap sett et så stort beløp før en børsnotering. Det som var interessant var at Facebook ble høyt verdsatt i forhold til hvor lave inntekter selskapet faktisk hadde.

Selskapets debut på Nasdaq-børsen var fjorårets store event, men en en av historiens mest spektakulære børsnoteringer, ble av mange i ettertid omtalt som en flopp.

De første 30 sekundene etter selskapet ble notert, ble det ifølge Reuters handlet for 492 milliarder norske kroner. Interessen for Facebook-aksjen var også stor i Norge.

Men en uke etter noteringen hadde aksjen stupt 21,45 prosent mens markedsverdien var redusert med 28,62 prosent etter én måned. Og tre måneder senere, var aksjekursen halvert.

Facebook har gjort flere grep for å øke inntektene, og selskapet er nå lønnsømt. Men disse saksmålene føyer seg inn i rekken av søksmål mot selskapet, som varier fra søksmål for eierskap til «liker»-knappen til stjeling av ideer.

 STOR DAG:  Også i Norge var interessen stor da Facebook ble børsnotert i mai 2012. Dette bildet er fra Times Square i New York, da Mark Zuckerberg åpnet Nasdaq børs.Foto: Scanpix/Spencer Platt/Getty Images/AFP
STOR DAG: Også i Norge var interessen stor da Facebook ble børsnotert i mai 2012. Dette bildet er fra Times Square i New York, da Mark Zuckerberg åpnet Nasdaq børs.Foto: Scanpix/Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer