Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Invitasjon til lovbrudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For alle som driver med virksomhet på eller over lovens grense, er det en stor fordel å være fritatt for mistanke. Det gir arbeidsro.

Fungerende overvåkingssjef Stein Vale utstedte i helga en vandelsattest uten forbehold til alt og alle som faller inn under sekkebetegnelsen «vestlige land». Han sa at det ikke er noen grunn til å tro at land i denne gruppen driver ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge.

  • Vandelsattesten blir utstedt til tross for at flere vestlige hemmelige tjenester har omdefinert sine egne oppgaver etter at Vesten vant den kalde krigen. Økonomisk spionasje er nå blant oppgavene til flere av dem. Frankrike har utvist britiske agenter som franske myndigheter mente drev med den slags virksomhet. Norge er en stor eksportør av olje og gass som er blant verdens viktigste strategiske råvarer. Vi lurer på hvordan vår fungerende sjefovervåker kan være helt sikker på at all vestlig etterretning omkring denne virksomheten foregår innenfor lovens rammer?
  • Israel regnes i spionsammenheng som et vestlig land. Den israelske etterretningstjenesten Mossad er en av de såkalt «samarbeidende tjenester» som har sterke bånd og forbindelser til det norske overvåkingspolitiet. Mossadagenter er som kjent blitt benyttet i avhør av flyktninger i Norge. Men det var fem Mossadagenter som ble dømt av en norsk domstol for medvirkning til drapet på Ahmed Bouchiki på Lillehammer.
  • Utgangspunktet for vandelsattesten fra politiinspektør Stein Vale, er at stasjonssjefen for det hemmelige britiske etterretningsvesenet ved den britiske ambassaden i Oslo var blant de hundre navnene som en tidligere agent la ut på Internett. I sin kommentar bekrefter Vale på nytt det alle for lengst vet, at det norske overvåkingspolitiet samarbeider med sine vestlige kolleger. Men det er noe annet enn å gi disse profesjonelle spionene en blanko vandelsattest. Det framstår som en åpen invitasjon til å tøye og bøye norsk lov.