Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Invitasjon til misbruk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Også politikere er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Kristelig Folkeparti, selveste verdipartiet, bidrar nå til å fradømme en mann både hans politiske karriere og hans gode navn og rykte på basis av en politianmeldelse. Når fylkesordførerkandidat for KrF i Rogaland, Jan Birger Medhaug, blir presset til å trekke sitt kandidatur, forholder partiledelsen seg til interne retningslinjer som de i etikkens navn bør se på én gang til.
  • «Som hovedregel bør ikke en som er dømt for seksuelle overgrep, eller en som har en sak under etterforskning, ha tillitsverv eller stå på en liste for KrF,» heter det. Her åpner man altså for tilfeldig forhåndsdømming av sårbare politikere. Hvem som helst kan politianmelde og utløse en etterforskning mot en politiker de av en eller annen grunn har noe imot. Verken partileder Valgerd Svarstad Haugland eller statsminister Kjell Magne Bondevik er i teorien beskyttet mot sjikanøse anmeldelser. Hevn, politisk rivalisering eller sabotasje kan bli motiveringen når det viser seg å være så lett å sette en politiker ut av spill. Partiet kan ikke leve med et slikt regelverk. I det minste må man heve terskelen og vente til det foreligger en siktelse, en tiltale eller aller helst en rettslig dom, før man gjør seg til politisk bøddel.
  • Seksuelle overgrepssaker er naturligvis ekstra følsomme for partiet. Valgerd Svarstad Haugland har rett når hun sier at man skal låne øre til kvinner som kommer med slike anklager, fordi all erfaring viser at det er en tung beslutning for et offer å gå til politiet. Voldtektssaker er nok heller underrepresentert enn overrepresentert i landets rettssaler. Det er også prisverdig at partiledelsen har grepet fatt i overgrepsproblematikken på prinsipielt grunnlag, fordi avsløringer om prester og andre betrodde sjelesørgere som har misbrukt kvinner og barn innenfor kristenfolkets hellige haller, er en belastning for enhver kristen organisasjon.
  • Men et regelverk som åpner for forhåndsdømming av en politiker som er «under etterforskning», er for fundamentalistisk, selv for KrF.