Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inviterer Iran til Syria-fredsmøte

FNs invitasjon trosser USAs krav.

NÆRE ALLIERTE: Her møter Syrias president Bashar al-Assad (t.v) Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i Damaskus onsdag. Nå har FN invitert Iran til fredsmøte i Sveits. Foto: Reuters/SANA/NTB Scanpix
NÆRE ALLIERTE: Her møter Syrias president Bashar al-Assad (t.v) Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i Damaskus onsdag. Nå har FN invitert Iran til fredsmøte i Sveits. Foto: Reuters/SANA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs generalsekretær Ban Ki-moon har invitert Iran til fredsmøtet i Sveits, melder BBC.

Invitasjonen ble kort tid etter akseptert av myndighetene i Iran, ifølge nyhetsbyrået AP.

Landet ble i første omgang ikke invitert.

Myndighetene i Iran har overfor Ban Ki-moon lovet at de vil spille en positiv og konstruktiv rolle under møtet som starter onsdag 22. januar i den sveitsiske byen Montreux.

Trosser USA Det betyr at FN trosser USA, som har krevd at iranerne først må slutte seg til kravet om president Bashar al-Assads avgang for å kunne delta. Iran har hele tiden avvist et slikt krav.

Russland har lenge ment at Iran har en naturlig plass ved forhandlingsbordet under fredsforhandlingene i Montreux i Sveits til uka.

Både Russland og Iran er Assads viktigste allierte. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov understreket sitt syntpunkt da han tok imot sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif i Moskva sist onsdag. Zarif kom rett fra et møte med Assad i Damaskus, og han hadde med seg Syrias utenriksminister Walid al-Muallem i flyet.

Det har lenge vært uklart om fredsforhandlingene vil føre til endring i det borgerkrigsherjede landet, der over 100 000 mennsker har blitt drept og millioner drevet på flukt siden kampene startet i begynnelsen av 2011.

Usikkerhet Usikkerheten har vært spesielt preget av at den største opposisjonsgruppen Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC), som er støttet av Vesten, ikke har vært klare på om de dukker opp i Sveits.

De krevde opprinnelig at president Bashar al-Assad måtte bli ekskludert fra en fremtidig overgangsregjering, men kunne sist lørdag bekrefte at de likevel dukker opp i Montreux på onsdag.

- Dette var en tøff avgjørelse. Vi venter at det blir en hard kamp både mediemessig og politisk, men vi må gjøre dette samtidig med at vi kjemper mot Assad, sa talsperson Khaled Saleh i SNC til Reuters.

Nå får de ros fra vestlige ledere for å ha takket ja til deltakelsen, men analytikere sier at de har vært presset hardt. Alternativet ville være å miste all vestlig støtte.

Islamistiske opprørere Den syriske nasjonalkoalisjonen som er basert i Tyrkia har liten innflytelse inne på bakken i Syria. Her regjerer flere opprørsgrupper som ikke støtter fredssamtalene.

Den militære delen av Den syriske nasjonalkoalisjonen, Det syriske militærrådet (SMC) er blitt overskygget av islamistiske opprørere og al-Qaida-tilknyttede krigere.

Det har også kommet fram at vestlig etterretning har vært i Syrias hovedstad Damaskus for å møte landets ledere for å diskutere trusselen fra den sistnevnte gruppen krigere, som vestlig etterretning frykter kan utgjøre en trussel siden mange av disse krigerne er statsborgere i vestlige land.

Det har også kommet fram at Syria er villige til å samarbeide med sine opprinnelige fiender for å bekjempe islamistene.

Hele Norges coronakart