Inviterer Saddams offiserer tilbake til hæren

Gest fra Iraks statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks statsminister Nuri al-Maliki inviterer tidligere offiserer i hæren til Saddam Hussein tilbake til den nye irakiske hæren.


Maliki, som selv er sjiamuslim, kom med oppfordringen som en gest ved åpningen av en nasjonal forsoningskonferanse i Bagdad lørdag. Konferansen er et forsøk på å dempe den stadig blodigere konflikten i Irak.

De fleste av offiserene som mistet jobben da USA oppløste Iraks hær etter invasjonen i 2003, er sunnimuslimer. De er bitre over å ha mistet jobben og inntekten, og mange av dem støtter trolig sunnimuslimske militsgrupper.

- Iraks hær åpner sine dører for offiserer og soldater fra den gamle hæren som ønsker å tjene landet, sa Maliki i sin åpningstale. Han la til at staten vil betale pensjonene til dem som ikke blir gjenopptatt.

For første gang er også tidligere medlemmer av Baath-partiet som Saddam ledet, invitert til å delta på konferansen. Medlemmer av noen av de ulovlige militsgruppene er likeledes med.

(NTB)

UTSTØTT: Her, i mai 2003, ba de militære lederne i Saddam-regimet amerikanerne om å bli integrert i en ny irakisk hærstyrke. USA har blitt kraftig kritisert for å støte alle av dem ut i kulden. Foto: SCANPIX/REUTERS
UTSTØTT: Her, i mai 2003, ba de militære lederne i Saddam-regimet amerikanerne om å bli integrert i en ny irakisk hærstyrke. USA har blitt kraftig kritisert for å støte alle av dem ut i kulden. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer