Inviterer til fredssamtaler

Med en ny nedrustningsavtale vel i havn, vender den amerikanske og russiske presidenten oppmerksomheten mot den truende konflikten mellom India og Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det eneste som hindre en tilsynelatende fullkommen idyll mellom Russland og USA, er USAs mistanke om at Russland bidrar til at Iran utvikler atomvåpen gjennom hjelp til byggingen av et kjernekraftverk i Iran. President George W. Bush advarte Russland mot å gjøre dette under toppmøtet i Moskva fredag. Hvis det radikale iranske prestestyret får atomvåpen, kan det være skadelig for oss og skadelig for Russland, advarte Bush.

På toppmøtets andre dag rettet både Bush og Putin oppmerksomheten mot den spente situasjonen i Irans nærområde, mellom de to atommaktene India og Pakistan. Russland inviterte lørdag Indias og Pakistans statsoverhoder til et møte i begynnelsen av juni for å forsøke å senke konfliktnivået mellom erkefiendene.

Bush anmodet Pakistans leder, Pervez Musharraf, om å holde løftet om å få slutt på de militante opprørernes aksjoner i den indiske delstaten Jammu og Kashmir.

- Det er svært viktig at president Musharraf gjør det han sa han vil gjøre i talen han holdt mot terrorisme, nemlig å stanse aksjonene over grensen (til India), sa Bush lørdag.

India gir Pakistan ansvaret for de militante islamistenes angrep. Jammu og Kashmir er den eneste delstaten i India der flertallet av innbyggerne er muslimske.

- Vi gjør det veldig klart overfor begge parter at det ikke er noe å vinne på en krig, det er ingenting å tjene på en konfrontasjon som kan føre til en mye større krig. Vi er dypt foruroliget av ordbruken, sa Bush. Han og president Putin sier de er like foruroliget av rakettprøveskytingen som Pakistan gjennomførte lørdag.

Begge presidentene var ellers storfornøyd med sitt eget toppmøte, med undertegnelsen fredag av avtalen om å redusere antallet kjernefysiske stridshoder som høydepunkt.

- Denne avtalen vil være til beste for det russiske folk, og til beste for det amerikanske folk. Jeg tror toppmøtet har svart til forventningene, sa Bush, uten å la Iran-spørsmålet få forstyrre det gode forholdet som har utviklet seg.

George W. Bush fikk tillit til Putin da de møttes i fjor sommer, og Bush fikk kjeft fra høyrefløyen i sitt parti da han kom hjem for å ha sagt at Putin var til å stole på. Den gangen uttalte Bush «Jeg så mannen i øynene, og en fornemmelse av hans sjel» - ord som ble oppfattet som pinlige, noe en umoden ungdom kunne ha fått seg til å si.

Men toppmøtet i Russland tyder på at det er noe genuint nytt i forholdet mellom Russland og USA under de to lederne, noe som kommer til syne ikke minst i det standhaftige samholdet i kampen mot internasjonal terrorisme.

De to statslederne rundet av toppmøtet med besøk i Vladimir Putins hjemby St. Petersburg, som feirer 299 årsjubileum i disse dager. Bush la lørdag ned krans på Piskarjovskoje-gravlunden, siste hvilested til over en halv million mennesker som omkom under tyskernes beleiring av Leningrad under andre verdenskrig.

- Bush ble først rystet over hvor mange mennesker som ligger begravet på dette ene stedet. Han sier minnelunden er viktig for unge mennesker fordi færre og færre av dem som opplevde krigen, er i live, sa visedirektør for minnelunden, Lilija Markova.

(NTB)

<B>GODE VENNER: President George Bush og president Vladimir Putin står klar til å svare på spørsmål fra studenter i St. Petersburg.