Inviterer til verdens dyreste teselskap

De erkekonservative brødrene Charles og David Koch planlegger å bruke nesten sju milliarder kroner på å få presidenten de ønsker inn i Det hvite hus.

BRUKER PENGER: Milliardær David Koch (bildet) og broren Charles planlegger å bruke nesten 7 milliarder kroner på valgkampen i 2016 for å sikre konservativ valgseier. Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack, File
BRUKER PENGER: Milliardær David Koch (bildet) og broren Charles planlegger å bruke nesten 7 milliarder kroner på valgkampen i 2016 for å sikre konservativ valgseier. Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): De to brødrene eier oljekonglomeratet Koch Industries og kjemper på en rekke fronter for drastiske skattekutt, færre offentlige inngrep og reguleringer og minst mulig offentlige sikkerhetsnett. Selskapet er, ifølge Amhearst's Political Economy Research Institute, dessuten en av USAs ti største forurensere, og brødrene har også kjempet mot all dokumentasjon på at klimaendringer er menneskeskapte.

Begge holder en svært lav profil offentlig, men på bakrommet trekker de i mange tråder. Som to av verdens rikeste menn, er de nemlig villige til å bruke av sin enorme formue på å få en konservativ republikaner inn i Det hvite hus.

Den konservative lobbynettverket Freedom Partners, som fungerer som base for brødrenes politiske operasjoner, planlegger å bruke svimlende 889 millioner dollar (om lag 6,9 milliarder kroner) i forkant av det neste presidentvalget i 2016, melder Washington Post.

Mislyktes i 2012 Det er i så fall mer enn dobbelt så mye som de 407 millionene dollar (om lag 3,2 milliarder kroner) som nettverket brukte på valgkampen i 2012.

I valgkampen i 2016 anslås det at både den republikanske og demokratiske president kandidaten vil bruke om lag 1 millard dollar (om lag 7,8 milliarder kroner), og Koch-brødrenes nettverk har dermed muskler til nesten egenhendig å finansiere en kandidats valgkamp. I valgkampen i 2012 brukte det republikanske partiet 404 millioner dollar (om lag 3,1 milliarder kroner), mens det demokratiske partiet brukte 319 millioner dollar (om lag 2,5 milliarder kroner).

Til tross for Koch-brødrenes voldsomme pengebruk også i 2012-valgkampen, gikk republikanernes kandidat, Mitt Romney, på et sviende nederlag.

Men brødrene gir seg ikke, og de nye pengene skal kanaliseres til valgkamparbeid i viktige delstater, utvikling av datateknologi som kan brukes i valgkampen, arbeid med å påvirke kandidatenes politiske agenda og reklamekampanjer for å påvirke valget.

- Opp til oss Under en konferanse arrangert av Freedom  Partners i helga var det få som tok til orde for å støtte Romney på nytt. I stedet er favorittene guvernør Scott Walker, tidligere guvernør Jeb Bush og senatorene Marco Rubio og Rand Paul, ifølge Washington Post.

- Det er opp til oss. Å gjøre vår visjon til virkelighet krever mer enn en finansiell forpliktelse. Det krever at vi gjør den til en sentral del av våre liv, sa Charles Koch i en tale under konferansen, ifølge avisa.

Fra før har Koch-brødrene også finansiert store deler av den høyrevridde Tea Party-bevegelsen, som har hatt avgjørende innflytelse i det republikanske partiet siden 2010.

- Hardcore sosialist I et sjeldent intervju med New York Magazine for noen år siden sa David Koch at «den radikale pressen» henger ut brødrene og overdriver deres innflytelse. Samtidig nøler han ikke med å beskrive USAs president, Barack Obama, som en sosialist.

-Han er en hardcore sosialist som er svært dyktig til å late som han er noen annet enn det, sier Koch.

Hele grunnlaget for familieformuen ble bygget av brødrenes far, Fred Koch, som hadde sukess i det kommunistiske Sovjetunionen på 1930-tallet med å hjelpe Stalins regime å bygge oljeraffinerier.

Men så havnet han på kant med regimet og skal etter hvert ha følt seg medskyldig i at Sovjet ble en stor militærmakt. Tilbake i USA var han med på å stifte den høyreradikale, antikommunistiske organisasjonen John Birch Society. Organisasjonen inntok ekstreme standpunkter og hevdet på 1950-tallet blant annet at den republikanske presidenten Dwight D. Eisenhower var en kommunistisk agent.

Koch-brødrene

David E. Koch

•Født 3. mai 1940.

•Forretningsmann, filantrop, politisk aktivist og kjemiingeniør.

• Eier Koch Industries sammen med storebroren Charles. Det er USAs nest største privateide selskap.

Charles Koch

• Født 1. november 1935.

• Forretningsmann, filantrop og politisk aktivist.

• Toppsjef og medeier i Koch Industries.

Bill Koch

• Født 3. mai 1940.

• Forretningsmann og milliardær, men forlot Koch Industries for noen år siden.

• Vant America's Cup i seilin i 1992.

• Ikke politisk aktivist som Charles og David Koch, men har støttet Mitt Romneys valgkamp.

Frederick Koch

• Født 26. august 1933.

• I motsetning til sine tre brødre, som alle satset på å studere kjemi og gå inn i næringslivet. Studerte Frederick teater.

• Har siden vært aktiv i kulturlivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer