Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inviterer turister til å klappe løveunger. Det som skjer etterpå er rystende

Gårder i Sør-Afrika tilbyr mulighet til å klappe, kose og jakte på løver. Svensk reportasje viser løvenes dystre skjebne.

FANGENSKAP: I del 1 av Expressens dokumentarserie om løver som lever i fangenskap tar reporteren oss inn til en løvefarm og forstår hva slags skjebne dyrenes konge har i vente.Video: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det aller første den lille løveungen ser når den åpner øynene sine er et menneske. Den blir tam, som et kjæledyr.

- Her i Sør-Afrika vet alle hva «Canned hunting» er for noe, løver som fostres opp som tamme dyr i en løvepark, før de selges og transporteres til en annen park. Så kommer jegerne, sier reporter Torbjörn Selander i den rystende videoen.

I en ny reportasje gjort av svenske Expressen blir vi tatt med på innsiden av løvefarmindustrien som tjener millioner av kroner på dyrenes konges myke pels - og attraktive død.

Klapp, kos og død

BLIND: En løveunge som ikke har åpnet øynene sine har blitt fjernet fra sin mor. Foto: Expressen
BLIND: En løveunge som ikke har åpnet øynene sine har blitt fjernet fra sin mor. Foto: Expressen Vis mer

Turister og frivillige reiser langveisfra for å mate, klappe men også jakte på løver. I de tre episodene av minidokumentaren «Den Sjuka Jakten» undersøker reporter Torbjörn Selander hva som egentlig skjer med løver i noen av Sør-Afrikas velkjente løvefarmer. Svaret han til slutt får, er fryktelig.

  • Se den første av de tre episodene øverst i saken.

Løvefarmene i serien fostrer opp løveunger som klappes av turister. Senere, som toåringer, tvinges løveungen til å posere med leende besøkende. Neste steg er at skinnet blir et trofé, etter noe som ligner mer en slakt enn jakt. Fornedringen avsluttes med at skjelettet selges dyrt som mirakelmedisin i Asia, skriver svenske Expressen i sin reportasje.

  • Se de to neste episodene av «Den Sjuka Jakten» i videoene under.
KOS OG KLAPP: I del to av Expressens dokumentar om løvejakt i Sør-Afrika prøver reporteren å undersøke hva som skjer med løvene når de er for gamle til å bli klappet på. Video: Expressen Vis mer
SLAKT: I del tre møter vi blant annet skaperne bak dokumentaren «Blood lions» som snakker ut om pengene og industrien bak jakta på løvene som egentlig er tamme. Video: Expressen Vis mer Vis mer

Fra kjæledyr til jaktbytte

- Vi tar de når ungene er 10-14 dager gamle. Da tar våre frivillige hånd om dem, og mater dem med tåteflaske. Og så får de også døpe løveungene, sier en turguide ved Ukutula Lion Park i nord-vest-provinsen til Expressen.

I serien blir reporteren fortalt at løveungene er helt blinde de første 10-14 dagene. Det eneste de gjør da er å die melk av moren. Den former ofte et sterkt bånd til løvinnen, gjennom følelser, lukter og lyd. Disse løveungene er inntektsbringende kosedyr for turister og frivillige, ifølge Exspressen.

- Når de er et halvår kan de bite for mye og er for aggressive, da kan de ikke klappes lengre forteller guiden til Expressen.

BLIND: Den lille løveungen har blitt fjernet fra moren sin før den har åpnet øynene sine. Foto: Expressen
BLIND: Den lille løveungen har blitt fjernet fra moren sin før den har åpnet øynene sine. Foto: Expressen Vis mer

Når de tamme løvene ikke lenger er så tamme rykker de opp til arbeidsoppgave nummer to, «bush walk with lion», eller det reporteren kaller en løvepromenade. En promenade som setter løvene på prøve, da de for første gang får vandre på steder der det kan være byttedyr.

- Men om de dreper noe så lar vi ikke løvene spise byttet, da kan de lære seg at det finnes enklere mat utenfor innhengningen, sier turguiden til Expressen.

Europeisk trofé-jakt

Expressen kom over et offisielt dokument fra Sør-Afrikanske myndigheter som viser at man for noen år siden solgte løver til mellommenn som er kjent for å selge løvene videre til løvejakt, skriver Expressen.

Da dokumentarfilmen «Blood Lions» kom ut i 2015 ble det ramaskrik over hele verden. Filmen dokumenterer nettopp den fryktelige håndteringen av løvers liv fra tåteflaske til løveslakt. En av skaperne bak dokumentaren, Ian Michler, ønsker nå å bevisstgjøre europeere på leken de er med på, som finansierer løvenes skjebne:

- Det finnes de som sier at dette er et Sør-Afrikansk problem, men 99 prosent av alle jegere kommer fra utlandet, og mange fra Europa. Det samme gjelder de som er frivillige og arbeider på løveparkene. Det er ungdommer som tror at de er med på å gjøre en forskjell for løvene, i stedet blir de gratis arbeidskraft for løvefarmene, sier Michler til Expressen.

TROFÈJAKT: Safarifotografen Derek Gobbett ble leid inn av ti amerikanere som skulle skyte ti løver på en uke. Gobbett ble forferdet av jakten som minnet mer om slakt. Foto: Derek Gobbett / Expressen
TROFÈJAKT: Safarifotografen Derek Gobbett ble leid inn av ti amerikanere som skulle skyte ti løver på en uke. Gobbett ble forferdet av jakten som minnet mer om slakt. Foto: Derek Gobbett / Expressen Vis mer

Norske løveturister

I Sør-Afrika finnes det rundt 2300 ville løver. Dette vil si løver som kan leve, jakte og parre seg fritt. Samtidig finnes det mellom 6000 og 8000 løver i mangemillion-industrien som oppfostringsparkene utgjør, skriver Expressen.

Kilroy er et populært reiseselskap for norsk ungdom som skal ut for å oppleve verden. De tilbyr blant annet reiser og opphold ved løvefarmer i Sør-Afrika. Markedssjef for Kilroy Norge, Even Hulleberg forteller at Kilroy har strenge krav når det gjelder disse oppholdene.

- Dessverre er det slik at løver blir avlet opp og solgt videre til troféjakt. Kilroy har en policy som sikrer og følger opp at ingen av prosjektene våre driver med dette, noe både vi og partnerne våre er fullstendig imot, sier Hulleberg til Dagbladet.

Han forteller at en av reglene blant annet er at de frivillige ikke kan ta på, eller kose med løvene, en såkalt «hands off»-policy. Han kommer også med et tips til reisende som ønsker å gjøre noe godt, da han mener det finnes mange løvefarmer som faktisk redder løver fra «canned hunting» som vises i videoene fra Expressen.

- Det er viktig å ikke skjære alle prosjekter og gårder over en kam, og gjøre grundig research før man velger å reise ned å jobbe som frivillig. Noen prosjekter jobber fortsatt hardt for å utgjøre en forskjell, med de rette målene og gode verdier, sier Hulleberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling