VIL STJELE ERNAS VENNER: Trond Giske mener de rødgrønne og sentrumspartiene har mer til felles i skolepolitikken, og bør lage kompromiss. Foto: Torbjørn Berg
VIL STJELE ERNAS VENNER: Trond Giske mener de rødgrønne og sentrumspartiene har mer til felles i skolepolitikken, og bør lage kompromiss. Foto: Torbjørn BergVis mer

Inviterer Venstre og KrF til skoleforlik

Arbeiderpartiets Trond Giske vil ha Venstre og KrF til å gå imot regjeringens nye privatskolelov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi som mener det er positivt med offentlig skole bør gå sammen om et nytt, bredt privatskolekompromiss. Det handler om tre ting: rettferdig for det enkelte barn, at skolen er en mangfoldsarena og at fellesskole gir beste resultatene, sier Trond Giske (Ap), leder av utdanningskomitéen på Stortinget.

Nå inviterer han KrF og Venstre til å bli med de rødgrønne på et forlik mot regjeringens nye friskolelov.

- Dagens lov er et forlik mellom sentrum-venstre-partiene, der vi slår ring om fellesskolen og sikrer rom for noen privatskoler, som toppidrettsgymnas, steinerskole, montessori-skoler og noen religiøse skoler. Nå er forliket under veldig press. Regjeringen åpner for full konkurranse og mangedobling av private skoler, sier Giske til Dagbladet.

Frykter sorteringsskolen Han frykter særlig flere religiøse skoler.

- En håndfull religiøse skoler er ikke noe problem, enten de er kristne eller muslimske, det er antallet som er utfordringen. Folk får seg en vekker når de ser at mange i minoritetsmiljøer ønsker å kanalisere barna inn i egne skoler. En framtid der barn er sortert etter religion, etnisitet og sosial bakgrunn gir dårligere læring, dårligere skole og dårligere fellesskap. Det står også kjeder klare til å etablere religiøse skoler bare de har noen timer ekstra med etikk. Tanken var at vi skulle være generøse på å imøtekomme religiøse behov. Men når det misbrukes, må vi snakke sammen, mener Giske.

I forliket vil han:

• Innføre et tak på antall privatskoler
• Gjør integrering til vurderingskriterium. Hvis skolen har negativ effekt på integrering, skal det tillegges vekt.
• Ta hensyn til lokal skolestruktur og kvaliteten på den offentlige skolen.

- Vi bygger på det tidligere kompromisset, men tetter hull som undergraver loven. Kompromisset er ikke perfekt, men det gir forutsigbarhet over tid gjennom skiftende regjeringer. Vi skal være forsiktige med å gjøre unger til kasteballer, sier Trond Giske.

Han viser til erfaringer fra utlandet.

- I Finland er det få private skoler, og gode skoleresultater. I Sverige er det mange private skoler, og kraftig nedgang i resultatene. Flere av de private aktører går konkurs. Erna Solberg sier at det er en menneskerett å velge skole for bana sine. Det er det, men det er ingen menneskerett at skolene skal gis statsstøtte. Det er dét vi diskuterer, sier Giske.

KrF positive KrF-leder Knut Arild Hareide avviser ikke invitasjonen.

- Vi fant et godt forlik sammen med de rødgrønne og har ikke behov for å endre mye i den politikken. Vi er glad for signalene fra Giske, men vil først diskutere med regjeringspartiene når deres forslag kommer. Det er godt å vite at hvis regjeringen går for langt, har Venstre og KrF mulighet til å se etter et annet flertall. Det vi er opptatt av, er en prinsippfast politikk. Det kan ikke være slik at bare de vi liker skal få starte skole. Kvalitet og god kontroll må avgjøre. Vi ønsker ikke et økonomisk frislipp der store kjeder går inn og skaper en industri ut av skolen. Det må være en grunn til at du starter en friskole, enten et livssyn eller et pedagogisk alternativ. Jeg synes Torbjørn Røe Isaksens tilnærming så langt, har vært klok. Han har moderert Høyres politikk og det er enklere å forholde seg til Høyre i 2014 enn det var i Bondevik 2-regjeringen, sier Hareide.

Venstre er avventende.

- Vi vil se hva regjeringspartiene kommer med før vi konkluderer. Den viktigste garantien for en stabil skolepolitikk over tid, er god kvalitet på den offentlige fellesskolen. Det handler om ressurser. Der er Venstre og regjeringspartiene enige om å styrke lærerne, gi bedre rammevilkår til faglig opplæring og avbyråkratise. Private skoler utgjør en liten del av det totale skoletilbudet, sier nestleder Terje Breivik.