Inviterte krigsherrens menn til Norge for å kjøpe krigsskip

Den nigerianske opprørslederen kidnappet nordmenn og kapret norsk plattform. Så fikk han kjøpe krigsskip av Forsvaret.

TUNGT BEVÆPNET: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, minst en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
TUNGT BEVÆPNET: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, minst en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildet viser den tidligere norske missiltorpedobåten KNM «Terne» på piratjakt langs Bonny River i Nigeria i sommer. Nå heter fartøyet «Oglakirigha», og er utstyrt med to moderne Oerlikon 20 millimeter maskinkanoner som kan avfyre opptil 1000 granater i minuttet. På fordekket synes også en russisk mitraljøse. Krigere i full stridsutrustning holder utkikk på dekk.

I alt seks slike skip disponeres nå av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Han har kontrakt på å drive jakt på pirater og skatteinnkreving på vegne av det nigerianske kystverket. Som ekspirat og tidligere kommandant for den fryktede opprørsgeriljaen MEND, kjenner han fienden godt. Han har selv stått bak kidnappinger, ran, kapringer og blodige angrep på oljeinstallasjoner og den internasjonale offshorevirksomheten i Nigeria.

Under hans ledelse har MEND også angrepet og kapret den norske oljeriggen Bulford Dolphin, samt kidnappet nordmenn fra det norske forsyningsfartøyet «Northern Comrade». Nå er krigsherren utstyrt med norske, moderniserte, raske, kraftige og manøvreringsdyktige marinefartøy, som gir ham et fortrinn mot konkurrentene i et av verdens mest lovløse farvann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer