HOLDER FANEN HØYT: IOC-president Thomas Bach mener IOC ikke egentlig bryr seg all verdens om Oslos nei til OL.Foto: REUTERS/Aly Song
HOLDER FANEN HØYT: IOC-president Thomas Bach mener IOC ikke egentlig bryr seg all verdens om Oslos nei til OL.Foto: REUTERS/Aly SongVis mer

IOC-presidenten etter Oslo-nei: - Vi har ikke engang fått en blåveis

Thomas Bach føler med de norske idrettsutøverne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det at Oslo trakk sin OL-søknad har ikke skadet IOC, men understreker at det er nødvendig med endringer, sier IOC-president Thomas Bach.

I dag kommenterte Bach for første gang at Oslo ikke lenger er aktuell søker for OL i 2022. Han kaller beslutningen i hovedsak «politisk», gitt at Norge har en mindretalls- og koalisjonsregjering.

- Vi føler med de norske utøverne og idrettsbevegelsen som var veldig engasjert i søkerprosessen fordi de innså hva slags løft det ville gi idrett og folkeidrett i Norge, sier Bach.

- Ikke engang en blåveis Da Oslo trakk sitt kandidatur, ble Den internasjonale olympiske komité (IOC) sittende igjen med to søkere, Kina og Kasakhstan. Oslo var fjerde kandidat som endte med å trekke søknaden etter at Stockholm, Krakow i Polen og Lviv i Ukraina hadde gitt seg.

Bach trekker på skuldrene av påstander av at IOK har fått en real gjennomgang i lys av kritikken som har framkommet den siste tiden.

- Vi har ikke engang fått en blåveis. Vi bør ikke glemme at vi har to kandidater, Beijing og Almaty, som har svært interessante tilbud, sier Bach, som tok over som president i september fjor.

IOC fortsetter nå arbeidet med å redusere kostnadene ved lekene og ved søknadsprosessen. Arbeidet munner ut i reformprogrammet Agenda 2020 som skal vedtas i desember.

Endrer søknadsfilosofi - Vi ser av søknadene til 2022 at verden er inne i en krise, en finanskrise. Det betyr - og det er jo helt legitimt - at det kommer flere spørsmål fra folket om finansieringen av lekene, sier Bach.

I stedet for at søkerbyene skal tilpasse seg IOCs kriterier, bør vekten nå legges på at lekene skal være en del av byens utvikling.

- Vi vil foreslå å endre filosofien i søknadsprosessen, sier den tyske presidenten. Bærekraft og arven etter OL blir sentralt fremover.

- Tidligere har vi bedt byer om å oppfylle visse krav, men i framtiden vil vi foretrekke å spørre byene om hvordan de selv ser at OL kan passe inn i deres utvikling på lang sikt. Det gjelder sosialt, idrettsmessig, økologisk og økonomisk, sier han.

(NTB)