SIKTET: Patrick Hickey er mistenkt for å ha forsynt svartebørshaier med OL-billetter. Foto: AFP PHOTO / TASSO MARCELO / NTB scanpix
SIKTET: Patrick Hickey er mistenkt for å ha forsynt svartebørshaier med OL-billetter. Foto: AFP PHOTO / TASSO MARCELO / NTB scanpixVis mer

IOC-toppen forsøkte å rømme under arrestasjonen. Nå er han siktet for ulovlig billettsalg

- Vi har funnet nok bevis, sier statsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den brasilianske påtalemyndigheten har siktet IOCs visepresident, Patrick Hickey, for ulovlig salg av billetter på svartebørs, skriver nyhetsbyrået AP.

- Nok bevis

I tillegg til ham er ni andre siktet.

- Vi har funnet nok bevis som knytter Hickey til planen om å selge billetter til et selskap som ikke var autorisert. Disse billettene ble solgt for opp mot 8 000 dollar, sier statsadvokat, Marcos Kac.

Tidligere tirsdag var Hickey hos politiet, men der skal han ha nektet å svare på ytterligere spørsmål etter at han ble innkalt etter nye funn.

Han ga heller ingen kommentarer til pressen.

71 år gamle Patrick Hickey ble pågrepet 17.august mistenkt for å ha solgt billetter til svartebørsmakredet.

Han har verv høyt i Den olympiske komité (IOC), Irlands olympiske komité (OCI), Den europeiske olympiske komité (ENOC) og organisasjonen for olympiske komiteer (ANOC).

Hickey er mistenkt for å forsyne billetthaier, som har solgt billettene videre på svartebørs.

Pågrepet i badekåpe

Pågripelsen skjedde få dager etter at en mann ble tatt med 800 ulovlige billetter i Rio.

Ifølge politiet skal Hickey ha forsøkt å rømme unna da politiet kom for å arrestere ham.

Politiet fant ham i et annet rom der han skal ha gått naken inn på badet. Han kom etter hvert ut igjen iført en badekåpe.

Forrige uke besluttet en domstol i Rio de Janeiro at Hickey slipper videre varetektsfengsling av helsemessige årsaker. I stedet skal han holdes i husarrest mens etterforskningen pågår.

E-post-korrespondanse

En uke etter pågripelsen offentliggjorde brasiliansk politi en e-post-korrespondanse, der Hickey ga uttrykk for at han hadde en rekke billetter til overs.

«Jeg kan bekrefte at jeg ikke trenger noen av billettene som vår olympiske komité fikk til åpnings- og avslutningsseremonien. Du kan bruke alle. Alt godt. Pat.», skriver Hickey i en epost til Marcus Evans, eier av det kontroversielle britiske billettselskapet THG.

THG skal ha formidlet OL-billetter til tross for at det ikke var en autorisert samarbeidspartner av IOC.

Billettene omtalt i e-postene var i utgangspunktet tiltenkt medlemmer av Irlands OL-komité (OCI) og deres venner og familie.

Samarbeidet mellom Hickey og THG skal ha gitt en gevinst på 20 millioner kroner.

Ville snakke med IOC-presidenten

Politietterforsker Aloysio Falcao sier at det brasilianske politiet ønsket å snakke med IOC-president Thomas Bach om en e-post-utveksling mellom ham og Hickey knyttet til billettbevilgninger til Irland når han kom til Brasil under Paralympics.

Men Bach har avlyst sin reise. Grunnen til dette skal være at Back må delte på den offisielle minneseremonien for Vest-Tysklands tidligere president Walter Scheel, ifølge IOC.

- I løpet av hans opphold i Brasil hadde vi planer om å kalle ham inn for å snakke med ham, sier Falcao, men legger til at etterforskerne ikke har funnet noe bevis for at Bach hadde kunnskap om svartebørssalget.

Det er også funnet bevist som knytter ytterligere 35 nasjonale olympiske komiteér til THG. Dette vil Rio-politiet videreformidle til landenes myndigheter, men de kommer ikke til å utvide sin egen etterforskning.

Ipswich-eier

Sjefen for THG, Kevin James Mallom, ble arrestert 5.august. Men, som Hickey, ble han løslatt, men må bli i Brasil fram til saken er avgjort.

De åtte andre som er siktet er forretningsmenn knyttet til selskapene Pro10 og THG Sports, og befinner seg ikke i Brasil.

Blant dem er altså Marcus Evans, som i tillegg til å eie THG Sports moderselskap også eier den engelske fotballklubben Ipswich.