Iowa velger president

Hillary Clinton fikk avisas støtte, men Barack Obama tok likevel ledelsen i Des Moines Registers siste måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisas måling blant sannsynlige deltakere på partimøtene i morgen er Iowas mest respekterte, og Obamas ledelse på sju prosent er godt utenfor feilmarginen i målingen.

Men nyttårsaften var det Hillary Clinton som hadde ledelsen med tre prosent foran Obama i en annen måling. Og i alle målinger ligger John Edwards på tredjeplass, helt i ryggen på de to foran.

Det eneste sikre foran valgnatta i Iowa er at den som er sikker på hvordan det går til slutt, ikke har fulgt godt med.

Kommentatoren Gail Collins i The New York Times har i flere artikler i høst sett mørkt på at et par hundre tusen velgere blant maisåkrene ute på bondelandet i Iowa kan komme til å bestemme hvem som blir USAs neste president. Drøyt 120 000 demokrater og noen flere republikanere kommer trolig til å delta i de 1781 partimøtene som avholdes i forsamlingslokaler, gymsaler og private hjem i løpet av den skjebnetunge kvelden i morgen.

«Vi er jo like mange bare i et par kvartaler i New York City», sukket Collins.

Foran valget i 2004 la John Kerry opp en blitzstrategi i nominasjonskampen som bygde på partimøtene i Iowa og det etterfølgende primærvalget i New Hampshire. Kerry lyktes så godt i denne fasen at partiorganisasjonene i flere av delstatene som sist gang følte at alt var avgjort da turen kom til dem, denne gangen flyttet sine nominasjonsvalg lenger fram i køen i år for å sikre seg større innflytelse.

Men virkningen har vært at valget i Iowa er blitt viktigere enn noen gang. Det bidrar til dramatikken at begge de to som i starten var de ledende kandidatene, er blitt overlistet av utviklingen.

I vår vurderte Hillary Clintons valgkampstab å hoppe over Iowa og i stedet konsentrere innsatsen om New Hampshire, der ektemake Bill gjorde det så godt i 1992. Men tanken ble forlatt, og Hillary satset også i Iowa.

FORNØYD KANDIDAT: «Dette ser ut til å fungere fint», sa Obama selv da nyheten om ledelsen i den siste meningsmålingen nådde hans valgmøte nyttårsaften. Obama har brukt de siste ukene til å styrke den valgvinden tv-stjerna Oprah Winfrey pisket opp for ham da hun før jul for første gang gikk offentlig ut til støtte for en politisk kandidat, skriver Halvor Elvik.
FORNØYD KANDIDAT: «Dette ser ut til å fungere fint», sa Obama selv da nyheten om ledelsen i den siste meningsmålingen nådde hans valgmøte nyttårsaften. Obama har brukt de siste ukene til å styrke den valgvinden tv-stjerna Oprah Winfrey pisket opp for ham da hun før jul for første gang gikk offentlig ut til støtte for en politisk kandidat, skriver Halvor Elvik. Vis mer

Da Barack Obama i høst for alvor fikk sving på sin valgkamp, måtte Clinton likevel legge om sine planer og øke innsatsen i Iowa dramatisk. I den siste uka har hun kjørt fram sitt tyngste skyts og drevet valgkamp med både ektemann Bill og Iowas egen tidligere, svært populære guvernør Tom Vilsack ved sin side.

Attentatet som drepte Benazir Bhutto i romjula, preget innspurten. Bill Clinton gikk hardest ut på Hillarys vegne og understreket risikoen ved å velge en politiker med så lite erfaring i utenrikspolitikk som Barack Obama, når slike ting skjer.

Obamas talspersoner slo tilbake med på nytt å vise til Obamas motstand mot krigen i Irak som bevis på at hans vurderingsevne er tryggere enn hennes erfaring. Hun stemte for å gi president Bush krigsfullmakter i 2002.

«Dette ser ut til å fungere fint», sa Obama selv da nyheten om ledelsen i den siste meningsmålingen nådde hans valgmøte nyttårsaften. Obama har brukt de siste ukene til å styrke den valgvinden tv-stjerna Oprah Winfrey pisket opp for ham da hun før jul for første gang gikk offentlig ut til støtte for en politisk kandidat.

Den største gambleren i valgkampen er Rudy Giuliani. Han leder fortsatt på sine republikanske konkurrenter i de nasjonale meningsmålingene, men ligger langt bak både Mike Huckabee og Mitt Romney i Iowa. Giuliani og hans strateger valgte å ikke prioritere maisstaten. De forutså ikke den voldsomme mediekonsentrasjonen om utfallet der vinneren i Iowa kan henvise Giuliani til notisplass både i tv og i avisene. Fra notisplass blir det tungt å komme tilbake for å vinne i Florida om en uendelig lang måned.

Giuliani har de siste ukene svidd av 15-20 millioner kroner på tv-reklame i New Hampshire for å demme opp mot Iowa-effekten, men har ikke fått noen uttelling i meningsmålingene. Investeringen regnes nå som bortkastede penger.

Usikkerheten omkring Giulianis kandidatur økte da han måtte beordre valgflyet til å gjøre vendereis, og legge seg inn et døgn på sykehus med en høyst uklar diagnose midt i juleinnspurten. For en Giuliani som har hatt prostatakreft, skaper den salgs en høyst uønsket tvil om kandidaten virkelig er ved god helse.