- iPad 2 lanseres 2. mars

Tynnere, to kameraer og du slipper det irriterende gjenskinnet på skjermen. Slik skal Apple slå konkurrentene som hopper opp som paddehatter.

SYK: Steve Jobs er sykemeldt, men har fortsatt hånd om de viktigste avgjørelsene i Apple. Spørsmålet er om han er frisk nok til selv å presentere iPad 2 når produktet blir presentert 2. mars - om en uke. Foto: AFP PHOTO/RYAN ANSON/Scanpix
SYK: Steve Jobs er sykemeldt, men har fortsatt hånd om de viktigste avgjørelsene i Apple. Spørsmålet er om han er frisk nok til selv å presentere iPad 2 når produktet blir presentert 2. mars - om en uke. Foto: AFP PHOTO/RYAN ANSON/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Apple overrasket i fjor da de lanserte nettbrettet iPad, flere år etter at nettbrettene var erklært døde. I etterkant har medier over hele verden hoppet på og lansert egne apper for iPad der de håper brukerne skal betale for digitalt innhold.

15 millioner iPader solgt seinere er Apple klare for å lansere neste generasjon. Ifølge den informerte bloggeren Kara Swisher vil det nye vidunderet bli lansert 2. mars.

iPad sørget for et godt år for Apple i fjor. I første kvartal i finansåret 2011 (oktober-desember 2010) gikk selskapet med seks milliarder dollar i overskudd og omsatte for 27 milliarder dollar. I første kvartal i 2010 var omsetningen 16 milliarder dollar og overskuddet 3,4 milliarder dollar.

Verdien på Apple har siden i fjor skutt i været. I fjor var selskapet mindre verdt enn Microsoft, i dag er selskapet det mest verdifulle teknologiselskapet i verden og er verdt 100 milliarder dollar mer enn Microsoft på andreplass.

Tynnere og bedre ... Det har de siste dagene versert rykter om at Apple ville utsette lanseringen av iPad 2, disse er tilbakevist og alt tyder på at neste generasjon vil bli presentert på typisk Apple-vis om en uke.

Så hva er nytt med iPad 2? Jo, som vanlig med nye produkter vil det nye nettbrettet være tynnere og lettere. I tillegg meldes det at iPad 2 vil ha frontkamera og fjerne en del av det irriterende gjenskinnet på skjermen. Oppløsningen vil imidlertid ikke bli bedre, men den er allerede svært god.

Videre er prosessoren oppgradert og RAM-minnet er doblet. Med frontkamera vil iPad også støtte videotelefontjenesten Facetime, som har blitt populær på iPhone 4.

«Eier» markedet Apple hadde nettbrett-markedet nærmest alene de første månedene, men konkurrentene er nå kommet på banen for fullt. I fjerde kvartal i fjor falt Apples markedsandel fra 95 prosent (!) til 75 prosent. Samsung Galaxy Tab, en Android/Google-plattform, spiste 20 prosent.

Det er dermed ventet at Apple vil svare på utfordringen med en ny og forbedret iPad, og nå skal presentasjonen altså bare være en uke unna.

Det store spørsmålet foran presentasjonen er hvem som skal vise verden det nye vidunderet. Steve Jobs er nok en gang sykemeldt, men det kan likevel hende at han vil foreta presentasjonen selv. Tim Cook, vikarsjef, er den mest naturlige vikaren også som presentatør.

- Forbrukervennlig Apple har fått mye kjeft den siste uka etter at de annonserte at alle som tilbyr et produkt i App Store, også abonnementsløsninger, ikke må tilby produktet til lavere pris andre steder. Fra et forbrukerståsted har dette blitt bejublet, blant annet av MG Siegler i Techcrunch.

- Den nye måten å abonnere på tjenester gjennom App Store er utvilsomt et av de mest brukervennlige systemene man noensinne har sett. Jeg tror ikke jeg går for langt når jeg sier at det er det mest brukervennlige. Apple har skapt et sentralisert system som er strømlinjeformet, der man kan kjøpe alt med ett klikk. Det er ikke noe behov for å skrive inn adresse, kredittkortnummer og registrere seg en rekke forskjellige steder. Du kan også slutte å abonnere med ett klikk. Det som har vært et mareritt for forbrukerne med dusinvis forskjellige registreringer blir nå tatt hånd om av iTunes økosystem, skrev Siegler.

Kritikerne har nok likevel vært i flertall. Blant norske medier som satser på at norske avis- og magasinlesere vil betale for digitalt innhold i stedet for å benytte seg av gratis nyheter i nettleseren, kan dette være en utfordring for lønnsomheten. Enten oppgir man 75 prosent av markedet og trekker seg fra Apples App Store, ellers kan man ikke tilby produktet billigere på egne plattformer.

Andre kritikere har hevdet at Apples nye system vil være prisdrivende, at prisen på apper vil øke på alle plattformer for å sikre innholdsleverandørene overskudd.