- Iphone er en trussel mot rikets sikkerhet

Kinas statlige tv-kanal reagerer på Apples stedstjenester.

IPHONE: Under stedstjenester på iPhonen kan man finne en logg som viser de stedene man har besøkt oftest. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IPHONE: Under stedstjenester på iPhonen kan man finne en logg som viser de stedene man har besøkt oftest. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Iphone har en stedstjeneste som på norsk er kalt «ofte besøkte steder», som manuelt kan skrus av og på av brukeren. Den viser de stedene man besøker ofte, «slik at enheten kan gi deg nyttig stedsbasert informasjon».

Dette reagerer den statlige, kinesiske tv-kanalen CCTV på, og mener tjenesten utgjør en trussel for riktes sikkerhet, melder nyhetsbyrået AFP.

I et intervju som ble vist på fredag, sier direktøren ved Institute for Security of the Internet ved universitetet i Beijing, Ma Ding, at tjenesten kan brukes til å samle «ekstremt sensitiv informasjon», og til og med statlige hemmeligheter. Hun brukte også journalister som eksempel.

- Man kan finne stedene han har besøkt, hvor han har gjennomført intervjuet, og du kan til og med se hva han har jobbet med, sier hun. Tjenesten ble gjort tilgjengelig da brukerne gikk over til operativsystemet iOS7, som ble gjort tilgjengelig i september 2013. Også her hjemme har det vært en rekke mediesaker om tjenesten som åpenbart ikke alle kjenner til.

I sin beskrivelse av funksjonene skriver Apple blant annet:  

«Iphone vil holde rede på steder hvor du nylig har vært, i tillegg til hvor ofte og når du har besøkt dem, for å være hvilke steder som er av betydning for deg. Disse dataen beholdes bare på din enhet og vil ikke bli sendt til Apple uten ditt samtykke. De blir brukt til å sørge for personlig tilpassede tjenester, som prediktiv trafikkruting.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer