- HOMOFOBISK PROGRAM: Phil Schiller i Apple snakker om den digitale personlige assistenten for Iphone og Ipad, Siri, på selskapets hovedkontor i California i oktober 2011. Nå blir Apple-programmet beskyldt for å spy ut homofobe fornærmelser til russiske brukere. Foto: AP/Paul Sakuma/NTB Scanpix
- HOMOFOBISK PROGRAM: Phil Schiller i Apple snakker om den digitale personlige assistenten for Iphone og Ipad, Siri, på selskapets hovedkontor i California i oktober 2011. Nå blir Apple-programmet beskyldt for å spy ut homofobe fornærmelser til russiske brukere. Foto: AP/Paul Sakuma/NTB ScanpixVis mer

- Iphone-program spyr ut homofobe fornærmelser

Russiske brukere fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nye russiskspråklige versjonen av «Siri», Apples digitale personlige assistent for Iphone og Ipad, blir beskyldt for å spy ut homofobe svar til brukerne på spørsmål om homofile og lesbiske, skriver britiske The Telegraph.

Også BBC har merket seg Siris homofobiske krumspring på russisk.

Den digitale assistenten fungerer slik at den lar brukerne sende og svare på meldinger, få værmeldinger, rutebeskrivelser via kartnavigasjon, sjekke kinofilmer i nærheten, booke bord på restauranter - bare for å nevne noe. En norsk versjon av Siri skal være under utvikling.
 
- Du er frekk! På engelsk er Siri kjent for å kunne komme med vittige bemerkninger, mens i Russland klager brukerne på at programmet, som ble lansert i russisk versjon så sent som i forrige måned, er homofobisk og fornærmende.

Russiske Alex er en homofil mann bosatt i London. Han har lagt ut en video på Youtube hvor han spør Siri om homoekteskap og hvorvidt dette er normalt.

- Alex, du er så frekk! svarer programmets kvinnestemme før Siri legger til at «følelsen må kunne betraktes som negativ».

Og spør man Siri på russisk «hvordan registrerer man et homofilt ekteskap i England», så svarer «hun» følgende på en Ipad:

- Jeg vil late som jeg ikke hørte dette.

Skylder på feil i systemet I et annet svar på det samme spørsmålet sier Siri:

- Nå bruker du obskøniteter, og deretter så skal du spise brød med de samme hendene.

Det har ikke lyktes The Telegraph å få noen forklaring fra Apple. En talsmann for selskapet har imidlertid uttalt til PinkNews at «det var en feil i systemet som nå er blitt fikset».

Paradoksalt nok, kom Apples toppsjef Tim Cook ut av homoskapet i oktober i fjor, hvorpå han beskrev sin seksualitet som «en av de flotteste gavene Gud har gitt meg».

Homofile Alex sier i et telefonintervju med den britiske avisa at han ikke er sikker på om det er Apple eller en underleverandør som har skyld i de «sjokkerende og homofobe» svarene fra den digitale personlige assistenten.

- Resultatet er likevel det samme. Det viser bare at alle de fine ordene om å støtte opp om likhet og mangfold blir tilpasset det eksisterende markedet, og i Russland ønsker de ikke å framstå som pro-homofile, vil jeg tro.

Alex ønsker ikke å oppgi etternavnet sitt på grunn av den sterkt kritiserte loven Russland innførte i 2013 som forbyr homoseksuell propaganda rettet mot mindreårige.

Sjokk og vantro Den russiske homonettstedet lesbiru.com har merket seg med sjokk og vantro at dersom Siri blir fortalt at «å være lesbisk er normalt», så svarer programmet at «det er ingen grunn til å snakke på den måten».

- Pavel, så frekk du er, svarte Siri da journalist Pavel Lokshin spurte programmet om det var noen homseklubber i nærheten.

Det synes nå som om Apple har fikset opp i problemene, for nå skal siri komme med lister fra nettet dersom folk etterspør homseklubber i nærheten. Tidligere svarte programmet:

- Jeg ville rødme, om jeg kunne.

- Jeg er glad for at de har fikset det, men de har gjort det i det stille. Jeg synes Apple burde komme med en beklagelse, sier russiske Alex.