IQ-test fra 50-tallet

TROMSØ (Dagbladet): IQ-testen som viser at Svanhild Kristine Jensen (23) er psykisk utviklingshemmet er utdatert. Spørsmålene er fra 50-tallet. Testen må brukes med stor varsomhet, sier ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne testen selges ikke lenger i Norge. Og den brukes bare av svært erfarne psykologer. Det sier Anne Selvik, rådgiver i Norsk Psykologforening.

Testen, en såkalt WAIS-test (Wechsler Adult Intelligence Scale), kom til Norge på 70-tallet, men er ikke oppdatert.

- Blir testen brukt av en uerfaren psykolog, kan det faktisk gjøre vondt verre.

Livet snudd opp ned

Det var i januar i år at Svanhild Kristine Jensen (23) ble testet til diagnosen «mild psykisk utviklingshemming». Diagnosen spilte en viktig rolle da fylkesnemnda i Troms i sommer vedtok å ta barna fra henne.

Kommunens sakkyndige psykolog Trond Bruun-Hanssen konkluderte med at Svanhild ikke vil være i stand til å hjelpe barna med lekser når de begynner på skolen. Bakgrunnen er at Svanhild bare fikk 53 poeng på WAIS-testen. Normal IQ er 85- 115.

- Men resultatet kan ikke brukes alene. Den sakkyndige skal bare bruke intelligenstest etter at han har brukt andre metoder. Som intervju, observasjon og andre tester der intervjuet er den viktigste metoden, sier Selvik.

Eksempler fra IQ-testen

  • Hva er apokryfiske bøker?
  • Hvor mange stortingsrepresentanter er det på Stortinget?
  • Hva heter hovedstaden i Nepal?
  • Hva er Vatikanet?
  • Hva er likheten mellom en katt og en hund?
  • Hvordan kommer du deg ut av en skog dersom du har gått deg vill?
  • Hvilken temperatur har vannet når det koker?

Uenige om intervju

Psykolog Trond Bruun-Hanssen har 35 års erfaring med testing. Til TV2 i går kveld sa han at det lå en helhetsvurdering til grunn, at en test ikke er nok.

- På ingen måte. En IQ-test kan aldri være tilstrekkelig i seg selv til å si noe som helst om en omsorgsevne.

Til Dagbladet hevder Bruun-Hanssen at han har intervjuet Svanhild.

- Tror du virkelig man foretar slike tester uten å ha foretatt intervjuer? spør psykologen.

Svanhild Kristine Jensen avviser at hun ble intervjuet.

- Han kom på et hjemmebesøk, for å være flue på veggen. Det var alt.

- Dersom det stemmer, er denne saken rystende. Det sier professor i nevropsykologi ved Universitetet i Bergen, Bjørn Ellertsen.

- Man kan ikke stille diagnose uten observasjon og intervju. En annen ekspert på intelligenstester, psykologiprofessor Jon Martin Sundet ved Universitetet i Oslo, mener også testen må brukes varsomt. Et problem er at forholdene personen testes under kan gi store utslag på resultatet.

- Er du i bra humør? Blir du stressa av selve situasjonen, eller rett og slett engstelig for selve testen? Alt dette kan påvirke testresultatet, sier Sundet.

Svanhild Kristine Jensen har pekt på dette problemet. Hun hevder hun ble stresset av at hennes da halvannet år gamle datter satt i rommet ved siden av og ventet.

Empati

Både Sundet og Anne Selvik i Psykologforeningen har problemer med å forstå at Jensen kan være psykisk utviklingshemmet.

- Jeg har bare sett henne på TV, men hun virker ikke typisk utviklingshemmet, sier Selvik.

- Dersom en person virkelig har så lav intelligens, burde det ha vært oppdaget for lenge siden. Og i alle fall på skolen, mener Sundet som tviler på at testen kan gi noe godt svar på Svanhilds evner som mor.

- IQ-testene henger sammen med skoleresultater. Men omsorgsevner handler om følelser. Vi vet at mange med høy IQ er dårlige omsorgspersoner fordi de ikke har empati med ungene sine.

Til tross for mye kritikk av testen. Verken Kvænangen kommune eller fylkesnemnda har planer om å omgjøre vedtaket om fosterhjem.

- Vedtaket står, sier leder i Fylkesnemnda i Troms, Hilde Heggelund. Det betyr at det blir opp til tingretten å bestemme framtida til Svanhild Jensen og hennes to døtre.

STORE KONSEKVENSER: Innen seks uker skal Svanhild Kristine Jensens to barn, Ida Johanne (2) og Ella Regine (5 måneder) plasseres i fosterhjem.