IRA ber om tilgivelse for drap

IRA ber de etterlatte om tilgivelse for drap på såkalte forrædere i Nord-Irland på 1970-tallet. Unnskyldningene ble fredag møtt med skepsis og til dels blank avvisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmenn for den forbudte irske republikanske hæren lovet fredag at organisasjonen vil gjøre alt som står i dens makt for å hjelpe de etterlatte. Løftene ble gitt få dager etter at det ble meldt om ny bevegelse i fredsprosessen i Nord-Irland.

Men Helen McKendry vil ikke tilgi mennene som rev moren Jean McConville vekk fra henne og hennes ni søsken i desember 1972. McConville ble drept med et skudd gjennom hodet, fordi hun hadde hjulpet en såret britisk soldat som segnet om utenfor huset hennes.

- Disse unnskyldningene gir meg ikke moren min tilbake, sa McKendry fredag. Hun mener IRA må legge alle kort på bordet, gjøre det klart hvor mange sivile nordirske liv organisasjonen har på samvittigheten, og fortelle hvor disse menneskene er begravet.

IRA, som kjemper for å løsrive Nord-Irland fra Storbritannia og skape et forent Irland, lovet for få dager siden å gjennomføre den tredje og hittil største runden i sin selvavvæpning.

Protestantlederen og fredsprisvinneren David Trimble mener dette ikke er godt nok.

(NTB)