IRA får skylda

LONDON (Dagbladet): Situasjonen i Nord-Irland er spent etter at en 22 år gammel protestantisk mann ble funnet henrettet i Belfast. Politiet sier det trolig er paramilitære som står bak ugjerningen. Det er fare for at IRA kan ha gått bort fra sin to år gamle våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig pågår etterforskingen for fullt av IRAs forsøk på å smugle våpen fra USA til Irland via en britisk flyplass. Smuglerne har tilstått at de smuglet for den irske terrororganisasjonen og at våpnene skulle brukes mot britiske soldater og politi stasjonert i Nord-Irland.

Den 22 år gamle Charles Bennett ble funnet drept i nærheten av en klubb i et nasjonalistisk område vest i den nordirske hovedstaden fredag. Avdøde var bakbundet, og hodet var skjult under et klede. Da Bennett ble funnet, hadde han vært savnet i fem dager. Politiet sier at han ble skutt i hodet.

Paramilitære

- Drapet indikerer at dette er utført av paramilitære, sier sjefinspektør Ernie Waterworth ved politiet i Belfast.

IRA eller folk som står den nordirske terrororganisasjonen nær, anklages allerede for å ha tatt 22-åringen av dage. De største partiene i Nord-Irland, protestantiske Ulster Unionist Party (UUP) og de katolske sosialdemokratene SDLP, sier begge at katolske paramilitære trolig står bak drapet.

- Det er vanskelig for paramilitære å operere i dette området uten tillatelse fra IRA, og dette drapet har klare tegn på at dette er utført av IRA, sier Jeffrey Donaldson, parlamentsmedlem for UUP.

Brudd

Mange i Nord-Irland mener drapet er et signal fra IRA om at de har brutt våpenhvilen som ble inngått for to år siden. Nå forlanger unionistene at statsminister Tony Blair utsetter den planlagte løslatelsen av fengslede IRA-aktivister.

- Dette er et brudd på våpenhvilen, og nå kan ikke regjeringen løslate politiske fanger, sier Jeffrey Donaldson.

Sinn Feins leder Gerry Adams vil ikke kommentere drapet, men uttrykker sine dypeste kondolanser overfor familien til avdøde.

I ENGLAND