- IRA har ikke innledet avvæpning

Den forbudte irske republikanske hær IRA har ikke begynt å levere fra seg våpen, fastslår den uavhengige avvæpningskommisjonen for Nord-Irland. Dermed er den nordirske fredsprosessen igjen i krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen mener imidlertid at løftene om en avvæpning ble gitt i god tro, og vil derfor ikke avbryte kontaktene med IRA. IRA har gjentatt forsikringene om en fullstendig og kontrollerbar avvæpning, heter det i en rapport som ble lagt fram mandag.

Den protestantiske ekstremistgruppen Loyalist Volunteer Force truet mandag med vold, hvis noen forsøkte å stanse en marsj gjennom Drumcree nær Portadown sørvest for Belfast. Drumcree-marsjen har de siste årene utløst sterk spenning og store sikkerhetstiltak.

Innrømmer delvis

IRAs politiske fløy Sinn Fein innrømmet mandag delvis at partiet har skylden for at Trimble går av. Men den britiske regjering og de nordirske protestantene har minst like mye skyld, sa partiets sjefforhandler Martin McGuinness.

- Når det ikke har skjedd noen avvæpning, er det fordi alle parter (i fredsprosessen) har vist seg ute av stand til å sette prosessen i gang. Dette er like mye David Trimbles og Tony Blairs ansvar som det er Sinn Feins, sa McGuinness til den britiske rikskringkastingen BBC.

McGuinness, som åpent vedkjenner seg sin fortid som IRA-aktivist, tilføyde at det ikke foreligger noen trussel mot fredsprosessen fra Sinn Feins side.

- Og, så vidt jeg vet, trues den heller ikke av IRA, tilføyde han.

Høyt spill?

Politiske observatører i Belfast sier Trimble driver et høyt og farlig spill, når han nå åpenlyst forsøker å legge press på IRA. Hensikten med dette spillet er å overbevise skeptikere i Trimbles eget pro-britiske unionistparti UUP om at han ikke er for veik overfor republikanerne.

IRA har ved tre anledninger latt våpeninspektører få se våpenlagre, for å forsikre seg om at våpnene og utstyret som oppbevares der, ikke er i bruk. Republikanerne kaller dette et historisk kompromiss, og etterlyser tilsvarende tiltak fra de britiskvennlig lojalistene.

Sinn Fein påpeker at de halvmilitære gruppene på protestantisk side til nå ikke har gitt fra seg ett eneste våpen. Hvis IRA skulle la seg avvæpne i en slik situasjon, ville det være ensbetydende med kapitulasjon, blir det sagt.

(NTB)