- IRA har ikke innledet avvæpning

Den forbudte irske republikanske hær IRA har ikke begynt å levere fra seg våpen, fastslår den uavhengige avvæpningskommisjonen for Nord-Irland. Dermed er den nordirske fredsprosessen igjen i krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kommisjonen mener imidlertid at løftene om en avvæpning ble gitt i god tro, og vil derfor ikke avbryte kontaktene med IRA. IRA har gjentatt forsikringene om en fullstendig og kontrollerbar avvæpning, heter det i en rapport som ble lagt fram mandag.

Den protestantiske ekstremistgruppen Loyalist Volunteer Force truet mandag med vold, hvis noen forsøkte å stanse en marsj gjennom Drumcree nær Portadown sørvest for Belfast. Drumcree-marsjen har de siste årene utløst sterk spenning og store sikkerhetstiltak.

Innrømmer delvis

IRAs politiske fløy Sinn Fein innrømmet mandag delvis at partiet har skylden for at Trimble går av. Men den britiske regjering og de nordirske protestantene har minst like mye skyld, sa partiets sjefforhandler Martin McGuinness.

- Når det ikke har skjedd noen avvæpning, er det fordi alle parter (i fredsprosessen) har vist seg ute av stand til å sette prosessen i gang. Dette er like mye David Trimbles og Tony Blairs ansvar som det er Sinn Feins, sa McGuinness til den britiske rikskringkastingen BBC.

McGuinness, som åpent vedkjenner seg sin fortid som IRA-aktivist, tilføyde at det ikke foreligger noen trussel mot fredsprosessen fra Sinn Feins side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer