Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IRA legger ned våpnene

IRA har begynt å avvæpne medlemmene sine. I en melding sier IRA at de ønsker å redde fredsprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprosessen i Nord-Irland har hengt i en tynn tråd. I går ba Sinn Fein-leder Gerry Adams om at IRA avvæpner sine folk og på den måten er med på å redde fredsprosessen. Spørsmålet om avvæpningen av IRA har vært et av de viktigste temaene i det siste.

Og Adams har fått full uttelling: I en melding sier IRA at gruppen har begyynt avvæpningen for å redde fredsprosessen.

Truet av kollaps

«Den politiske prosessen er i ferd med å kollapse. En slik kollaps vil sette hele fredsprosessen i fare,» står det i meldingen som er undertegnet P O'Neill.

En internasjonal avvæpningskomité har laget en plan over avvæpning av grupper i Nord-Irland. Det er denne planen IRA nå følger opp.

«Enhver som vil ha en rettferdig fred, har en plikt til å gjøre sitt beste for å unngå det.»

Noe liknende har ikke skjedd tidligere.

«Motivasjonen er klar. Dette gjør vi for å redde prosessen og overbevise andre om våre genuine intensjoner. » Det er ikke kommet frem noe om hvor mange våpen det dreier seg om eller hvordan IRA-ledelsen går frem for å få inn våpen fra medlemmene. Les hele meldingen

her.

Unionistenes leder David Trimble har sagt at unionistene i Ulster forsvarsforening (UDA) og Den frivillige lojaliststyrken (LVF) vil «reagere positivt» hvis det kan bekreftes av flere kilder at IRA virkelig leverer inn våpen.

Kunne oppheve selvstyret

IRA hadde i praksis tidsfrist til midnatt torsdag, dersom selvst yreorganene som ble opprettet etter Langfredagsavtalen fra 1998 skulle reddes.

Britene kunne da ha opphevet hele det nordirske selvstyret, etter at det pro-britiske unionistpartiet UUP i forrige uke trakk sine medlemmer fra den nordirske selvstyreregjeringen i protest mot at IRA ikke hadde begynt å levere inn sine våpen. Det er ventet at denne beslutningen nå blir omgjort.

Det er ikke kjent om alle grener av IRA er med på avvæpningen. The Real IRA, som er en utbrytergruppe fra IRA, har gang på gang gått lengre enn det «vanlige» IRA i mange spørsmål. For en uke siden kunngjorde vestlig etterretning at denne utbrytergruppen sannsynligvis har hatt kontakt med bin Ladens nettverk al-Qaida.

LEGGER NED VÅPNENE: Leder av Sinn Fein, Gerry Adams, har bedt IRA om å levere inn våpnene.Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!