IRA legger ned våpnene

Vil jobbe fredelig fra nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den irske republikanske hær (IRA) varsler i dag at de vil legge ned våpnene. Fra nå vil de bruke politiske midler for å nå målene sine, melder Sky News.


Alle IRA-enheter er beordret om å legge ned alle våpen fra klokka 16 i dag.

IRA-lederne sier at de vil invitere et vitne fra den protestantiske kirken og et fra den katolske kirken til å overvære våpenhvileavtalen.

- Alle IRA-enheter er blitt beordret om å legge ned våpnene. Alle frivillige er instruert om å assistere utviklingen av rene politiske og demokratiske programmer gjennom utelukkende fredelige midler. De frivillige må ikke under noen omstendigheter involvere seg i andre aktiviteter, heter det i uttalelsen, ifølge BBC News.

Uttalelsen kommer etter en appell fra Sinn Fein-leder Gerry Adams i april. Republikanerne har vært under intenst press for å få slutt på IRAs vold etter et stort bankran i desember, og mordet på Robert McCartney fra Belfast i januar.

IRA har ifølge Sky News ikke unnskyldt de 30 årene med vold. Anslagsvis 1.800 mennesker er drept i aksjonene. I juni i år beklaget organisasjonen likevel drapet på 14 år gamle Kathleen.

Organisasjonen IRA består. Likevel blir denne meldingen sett på som sterk og viktig for både den britiske og den irske regjeringen.

IRAs kampanje har hatt som formål å tvinge britene ut av Nord-Irland få til et samlet Irland.

Gary Adams, mangeårig leder av IRAs politiske fløy, Sinn Fein. Foto: Scanpix
Gary Adams, mangeårig leder av IRAs politiske fløy, Sinn Fein. Foto: Scanpix Vis mer

Les IRAs erklæring her. Les fakta om IRA her.