IRA-offers søstre gir blaffen i Sinn Fein

IRA og Sinn Fein vil stoppe dem fra å treffe Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sinn Feins nestleder og sjefforhandler Martin McGuinness advarer søstrene til den drepte katolikken Robert McCartney om at de risikerer å bli misbrukt politisk. Søstrene gir blaffen i advarselen.

McCartneys fem søstre og hans kjæreste Bridgeen Hagans dro tirsdag til USA, der de blant annet skal møte president George W. Bush i Det hvite hus. Med seg har de en tykk bunke dokumenter om det som skjedde da McCartney ble drept 30. januar i år.

Martin McGuinness ber de seks kvinnene holde seg unna politikken, og sier at de risikerer å bli misbrukt av folk som ønsker å ødelegge Sinn Fein som parti. Sinn Fein er den forbudte irske republikanske hær IRAs lovlige, politiske fløy.

«Hold kjeft»

Søstrenes og kjærestens reaksjoner på dette utspillet kan best oppsummeres med de to ordene «hold kjeft».

- Vi jentene er fullt ut i stand til å snakke for oss selv, og vi vet at det er nok av folk som ønsker å utnytte oss, sa Paula McCartney til nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

- Blant disse folkene er det noen som påstår at de er våre venner. Men vi er ikke interessert i politikk, og hvis vi skulle søke politiske verv, måtte det bli uavhengig av alle politiske partier, tilføyde hun.

- Jeg vet ikke hva Martin McGuinness er redd for. Jeg syns han burde være mer opptatt av partiet sitt og av at drapet på Robert blir oppklart så raskt som mulig slik at drapsmennene kan stilles for retten, sa Paula McCartney.

FARLIGE SØSTRE: Gemma, Claire, Donna, Catherine, Paula og Bridgeen Hagans, som var den drepte Robert McCartneys forlovede, er blitt en trussel mot IRA og Sinn Fein. De nekter å gi seg før brorens mordere stilles for retten. Foto: SCANPIX
FARLIGE SØSTRE: Gemma, Claire, Donna, Catherine, Paula og Bridgeen Hagans, som var den drepte Robert McCartneys forlovede, er blitt en trussel mot IRA og Sinn Fein. De nekter å gi seg før brorens mordere stilles for retten. Foto: SCANPIX Vis mer

Mister fotfeste?

Tirsdagens tordentale bekrefter inntrykket av et gryende opprør mot IRA og Sinn Fein i områder der den republikanske bevegelsen har stått sterkt. Hvis katolikker som McCartney-familien svikter republikanerne, kan bevegelsen miste mye av sitt fotfeste i folket.

Uansett hvor ens sympatier ligger, er det vanskelig å benekte at Sinn Fein i denne saken har opptrådt uvanlig klønete, sier observatører. Sinn Feins advarsler mot manipulering kommer etter at IRA tidligere har tilbudt seg å skyte Robert McCartneys drapsmenn.

Søstrene og kjæresten til Robert McCartney reagerte med avsky på tilbudet, som ble satt fram for halvannen uke siden. En slik skyting ville være ren hevn og ikke rettferdighet, sa de etterlatte etter at IRA-folk hadde tatt direkte kontakt med dem.

(NTB)