IRA raser mot Blairs «kupp»

Nord-Irland er igjen under britisk styre. Den britiske regjeringen opphevet fredag selvstyret midlertidig, for å gi katolikker og protestanter tid til å bli enige om avvæpning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Suspensjonen gjelder fra midnatt fredag, sa den britiske ministeren for Nord-Irland, John Reid, på en pressekonferanse. Han sa at han håper suspensjonen vil bli kortvarig.

Leder for IRAs politiske fløy, Sinn Fein, Gerry Adams karakteriserer den midlertidige suspensjonen som «et slag i ansiktet».

Beslutningen vil vekke sinne og frustrasjon blant katolikkene, sa han på en pressekonferanse i Belfast.

Adams anklaget den britiske regjeringen for «å belønne protestant-lederen David Trimble for hans stahet».

Vinne tid

Partene vil fra midnatt fredag, i henhold til Langfredagsavtalen, ha seks uker på seg til å velge ny førstemini ster og stedfortredende førsteminister.

I mellomtiden blir Nord-Irland styrt fra London slik situasjonen var inntil 1. desember 1999, da selvstyret ble innført.

Hensikten med suspensjonen er å vinne tid til nye forhandlinger mellom partene i fredsprosessen.

Et slikt skritt var ventet, dersom det ikke ble inngått en avtale mellom katolikker og protestanter i siste øyeblikk. Partene hadde frist til midnatt lørdag, men ingenting tydet fredag på en tilnærming. Blant annet er David Trimble, som gikk av som førsteminister 1. juli, på ferie til Østerrike.

- Beslutningen om å sette den nordirske provinsforsamlingen ut av spill, vil helt sikkert føre til ny politisk ustabilitet, konkluderer nettavisen Guardian Unlimited i en analyse av fredagens beslutning. -Det blir ingen stabil politisk framtid for Nord-Irland dersom den britiske regjeringen kan åpne og stenge provinsens institusjoner som en vannkran.

Gikk i protest

Dagens krise ble utløst av at David Trimble 1. juli gikk av som Nord-Irlands førsteminister i protest mot at IRA nektet å la seg avvæpne. Trimbles avgang startet en seks ukers nedtelling som ender midnatt lørdag.

Etter fristens utløp måtte den britiske regjeringen ha løst opp hele den nordirske nasjonalforsamlingen og avholdt nytt valg, dersom den ikke hadde suspendert selvstyret, slik Reid gjorde fredag.

På en pressekonferanse fredag sa den britiske ministeren for Nord-Irland at han anser suspensjonen som «den løsning som skader fredsprosessen minst».

- Mellom mange harde ord som har falt i fredsprosessen den siste tiden, har det også vært betydningsfull framgang, sa han.

(NTB)

SINT: Sinn Fein-leder Gerry Adams kaller den siste utviklingen i Nord-Irland «et slag i ansiktet».Foto: SCANPIX