IRA sa ja til freden

LONDON (Dagbladet): Det var to smilende statsministere som kom ut på trappa ved Stormont-slottet i Belfast ved 21-tida i går, for å fortelle at partene i konflikten i Nord-Irland hadde kommet til enighet om den videre fredsprosessen. Partene er enige om avvæpning av IRA innen mai neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Tony Blair eller hans irske kollega, Bertie Ahern, klarte å holde smilet unna da de kom ut for å fortelle pressen at fredsprosessen i Nord-Irland er i rute og fortsetter i henhold til langfredagsavtalen fra i fjor.

Blair håper å ha lagt fram en regjering for Nord-Irland der alle parter inngår - innen 15. juli. Unionistene er svært skeptiske til en slik løsning, og mye kan tyde på at partiet ikke vil delta i en slik regjering.

Avvæpning

Etter fem dagers forhandlinger er partene blitt enige om at avvæpningen av de paramilitære styrkene skal være avsluttet innen mai neste år - og uten forsinkelse.

- Ethvert brudd på denne avtalen betyr at prosessen umiddelbart stopper opp, sier Blair.

Det store problemet i forhandlingene har vært fravær av tillit til hverandre hos partene. Striden har hele tida stått om hvorvidt Sinn Feins garantier for avvæpning av IRA er tilstrekkelig for unionistene.

- Folk vil hilse resultatene av våre bestrebelser med glede. I dag håper vi å ha redusert mistilliten mellom oss Og til unionistene vil jeg si at vi ønsker å samarbeide med dere. Vi ønsker en ny framtid i fred der vi kan leve i harmoni, sier lederen av Sinn Fein, Gerry Adams.

Gikk imot

Like fornøyd var ikke motparten. Unionistenes leder, David Trimble, skal ha gått med på å delta i en regjering for Nord-Irland, men hans nærmeste medarbeidere skal ha gått imot. Nå er det opp til partiet om de skal delta eller om hele fredsprosessen havarerer.

- Forhandlingene viser viktigheten av det vi diskuterer. Demokratiet kan ikke eksistere ved siden av terrorisme. Derfor er avvæpning viktig. Vi ønsker avvæpnede styrker, ikke et avvæpnet demokrati, sier Trimble.