IRA tilbyr å drepe morderen

Ingen vitner tør fortelle hvem som drepte Robert McCartney. IRAs tilbud møter bare avsky.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) IRA har tilbudt seg å drive en intern etterforskning, for deretter å skyte den eller de som tok livet av Robert McCartney (33). Tobarnsfaren ble knivstukket til døde på en pub i Belfast i slutten av januar.

Den republikanske bevegelsen, både IRA og det politiske partiet Sinn Fein, har vært i krise etter drapet, melder Sky News.

Ekskluderte tre medlemmer

Søstrene til McCartney har i en kampanje anklaget IRA-medlemmer for å stå bak drapet, og for å ha drevet en dekkoperasjon og påvirkning av vitner. Ifølge The Times var det 70 personer på puben, men ingen har meldt seg som vitner.

Drapsvåpenet har blitt ødelagt og det samme har skjedd med videokassetter med bilder av hendelsen.

IRA sa tidlig at de har ekskludert tre personer for å ha vært involvert i knivstikkingen.

I går kveld gikk de enda lenger:

I et fem og en halv time langt møte med McCartney-familien tilbød folk fra den ytterliggående nasjonalistorganisasjonen å ta saken i egne hender.

VIL TA DRAPSMENNENE: Den drepte tobarnsfaren Robert McCartney sammen med sønnene Brandon (2) og Conlead (4). Foran plakaten McCartneys nevø. Foto: REUTERS
VIL TA DRAPSMENNENE: Den drepte tobarnsfaren Robert McCartney sammen med sønnene Brandon (2) og Conlead (4). Foran plakaten McCartneys nevø. Foto: REUTERS Vis mer

«IRA-representanter gjorde rede for resultatet av den interne granskningen så lang og gjorde det klart at IRA er klarte til å skyte de som var direkte involvert i drapet på Robert McCartney,» opplyser organisasjonen i en pressemelding.

Vil ha rettssak

Familien likte ikke det de hørte.

«Familien gjorde det klart at de ikke ønsker at fysiske handlinger skal iverksettes mot de involverte. De ønsker at de skal stå til rette for handlingene i retten i stedet,» heter det i IRA-meldingen.

Ingen har så langt blitt siktet for drapet 30. januar, men i tillegg til de tre suspenderte IRA-medlemmene har også sju Sinn Fein-folk blitt suspendert.

I The Belfast Telegraph sier familien til McCartney at var en familiemann som stemte Sinn Fein.

Politikere i Belfast, London og Dublin er opprørt over framstøtet til IRA.

- IRA viser med dette sitt sanne ansikt, sier Rev Ian Paisley, leder av Democratic Unionist Party.

DREPT: Robert McCartney (33).
ETTERLYSER VITNER: Ingen av de drøyt 70 personene som var på Magennis\'s Bar har meldt seg som vitner.