IRA trekker tilbud om avvæpning

Belfast Den irske republikanske hær (IRA) kunngjorde i dag at den trekker sitt tilbud om avvæpning. Samtidig er tre IRA-medlemmer anholdt i Colombia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en pressemelding i dag sier IRA at det ikke er grunnlag for å fullføre forslaget om frivillig avvæpning.

8. august kom IRA med et eget forslag om avvæpning av sine medlemmer, men IRA sier nå at forslaget fra lederne for unionistene i Nord-Irland er «totalt uakseptabelt».

Foreløpig er det uklart hva IRA tenker å gjøre framover, men i uttalelsen i dag, sier de at de vil overvåke situasjonen.

Den politiske krisen i Nord-Irland startet med at unionistenes partileder, David Trimble, trakk seg som førsteminister for Nord-Irland 1. juli i år, fordi IRA ikke hadde startet avvæpning av sine styrker.

IRA-medlemmer tatt i Colombia

De tre mistenkte IRA-medlemmene er arrestert av politiet og vist fram til media i dag. Politiet i landet opplyser at de tre kan ha trent medlemmer i bruk av eksplosiver. To av dem skal være James Monaghan og Martin McCauley, begge tidligere dømt for terrorisme i Storbritannia. De skal også ha vært tilknyttet IRA.

Den tredje mannen er foreløpig ikke identifisert, men han skal ha reist under navnet David Bracken.

BBC melder at det ikke er avklart om de tre tilhører IRA eller utbrytergruppen som kaller seg «Real IRA», som har stått bak flere terrorhandlinger etter fredsavtalen i Nord-Irland.

De tre mennene ble tatt da de forlot et område som kontrolleres av Farc-geriljaen i Colombia. Politiet mener at Bracken er leder for gruppen. Han er den eneste av dem som snakker spansk.

Politiet i Colombia har funnet rester etter eksplosiver i mennenes bagasje og i klærne. Alle tre risikerer nå tiltalte for å ha kommet seg inn i landet med falske papirer, og for å ha drevet ulovlig opplæring i terrorisme, melder BBC.

TATT I COLOMBIA: David Bracken, James Monaghan og Martin McCauley sitter arrestert i Colombias hovedstad Botota, mistenkt for å ha drevet opplæring i terrorisme. En politikilde i Belfast sier at arrestasjonen kan få alvorlige følger for fredsprosessen i Nord-Irland.