IRA tviholder på våpnene

London (NTB-AFP): Den irske republikanske hær (IRA) vil ikke gi fra seg våpnene i bytte mot at Sinn Fein får plass i Nord-Irlands kommende regjering. Det slo partiets nestleder Martin McGuinness fast fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med The Times sier Sinn Feins forhandlingsleder i fredsprosessen at det «overhodet ikke er utsikter» til at IRA vil bytte sine våpen mot en plass i Nord Irlands nye administrasjon.

McGuinness understreker at verken han selv eller Sinn Feins leder Gerry Adams har mulighet til å sørge for at våpnene blir innlevert, og at det irsk-britiske kravet derfor er meningsløst.

McGuinness ber videre den nordirske protestantlederen David Trimble, som skal lede den framtidige regjeringen i Belfast, om å gå tilbake på sitt krav.

Alternativet er totalt sammenbrudd i fjorårets historiske fredsavtale, en utvikling som vil føre til en «høyst farlig situasjon», sier McGuinness.

Storbritannias statsminister Tony Blair har satt 10. mars som frist for en overføring av makt fra London til Belfast, så sant en koalisjonsregjering er på plass.

Trimble, som er under sterkt press fra de pro-britiske unionistene som mener at han har gitt for mye etter i forhandlingene, har gjort det klart at han ikke vil slippe Sinn Fein inn i en regjering før avvæpningen av IRA er innledet.