IRA vil kaste våpnene - skaper nytt fredshp

LONDON (Dagbladet): Håpet om å redde fredsprosessen i Nord-Irland steg i går da IRA lovet å begynne tilintetgjøring av våpnene sine. Og denne gang blir IRA vurdert til å være seriøse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formann i kommisjonen for nedrustning, den kanadiske generalen John de Chastelain, sa at han er overbevist om at IRA er «seriøs» denne gangen.

Den såkalte Langfredagsavtalen som skapte et nytt lokalparlament i 1998, satte som betingelse at alle terroristgrupper skal innlevere sine våpen og den britiske regjering trekke soldatene ut. Hittil har ingen gruppe levert fra seg våpen.

Krise

For noen uker siden gikk førsteminister David Trimble av i protest fordi IRA ikke har levert fra seg en kule eller ett eneste gevær. Det ble deretter gitt en frist av statsminister Tony Blair og den irske statsminister Bertie Ahern. De ville ha et svar innen i går og har fått det.

David Trimble, som leder det største protestantiske partiet, sa at dette var et «vesentlig skritt i riktig retning», men han vil først se at noe skjer før han tror på IRA og stiller opp igjen som førsteminister. Hvis han gjør det kan lokalregjeringen fortsette som før.

Den 12. august er aller siste frist til å redde lokalregjeringen. Har ikke noe skjedd da må det enten skrives ut nyvalg, eller Blair-regjeringen må gjeninnføre direkte styre fra London.

Historisk

Gerry Adams, som leder Sinn Fein, den politiske fløyen av IRA, kalte utspillet i går for «et historisk gjennombrudd». Han mente at nå må alle parter kunne samles om å redde Langfredagsavtalen. Det må utarbeides en timeplan for den videre avvikling av våpenbruken. Sinn Fein ønsker å vite når reformene i politiet blir gjennomført og når britene tar ned vakttårnene langs grensa til republikken og begynner å trekke ut styrkene.

IRAs utspill kom i ellevte time. Utbrytergruppa Real IRA forsøkte å torpedere fredsprosessen ved å sprenge en bombe i Vest-London fredag kveld.

Den gjorde store materielle skader, men drepte ingen. Denne fløyen av IRA er på kollisjonskurs med Gerry Adams og andre Sinn Fein-ledere, og derfor valgte ledelsen i Det provisoriske IRA å komme med sitt utspill. De ønsker å bevare lokalregjeringen hvor Sinn Fein har fire statsråder. De har nemlig oppnådd mer gjennom fredelige midler på noen få år, enn gjennom nesten 30 års terror.

LEVERER INN VÅPEN: IRA har vmange hemmelige våpenlagre, og har nå lovet å begynne innlevering av våpnene. - Et historisk gjennombrudd, sier Gerry Adams i Sinn Fein, IRAs politiske fløy.