Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IRA ville bruke giftpiler mot politiet

DUBLIN (NTB-Reuters): Den forbudte irske republikanske hær IRA planla på 1960-tallet å drepe politifolk i Nord-Irland med giftpiler. Bevegelsen ville dessuten senke et britisk skip ved å beskyte det med bazooka, viser papirer som den irske regjering offentliggjorde i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Papirene ble frigitt i henhold til den såkalte 30-årsregelen, som åpner for offentliggjøring av de fleste statlige dokumenter tre tiår etter at de ble arkivert. Originaldokumentene ble beslaglagt under aksjoner mot IRA i 1966, meldte den irske rikskringkastingen RTE.

Dokumentene viser blant annet at den britiske marine avlyste et skipsbesøk i Cork i det sørvestlige England i 1965, fordi IRA hadde planer om å skyte skipet i senk med en såkalt bazooka. Dette er et bærbart utskytingsrør for raketter som har stor gjennomslagskraft på kort hold.

Dessuten ville IRA på denne tiden trappe opp sin kamp mot politifolk i Nord-Irland, ved å beskyte dem med lyddempede pistoler og giftpiler skutt ut fra blåserør. Organisasjonen ville i tillegg gå inn for omfattende sabotasje mot industri- og jordbruksmål.

Planene ble lagt før IRA satte i gang sin 30 år lange kampanje med bombeaksjoner og skyting i Nord-Irland. IRAs politiske fløy Sinn Fein deltar for tiden i politiske samtaler med sikte på en fredsløsning i den voldsherjede provinsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!