Irak:- IS har sprengt symbolsk moske i Mosul

Der den islamske stat ble proklamert.

HØYSYMBOLSK MOSKE: Dette bildet av den ikoniske Al Nuri-moskeen, tatt sist mandag, viser store store ødeleggelser. Den skjeve minareten sto fortsatt. Foto: MOHAMED EL-SHAHED, AFP/NTB Scanpix.
HØYSYMBOLSK MOSKE: Dette bildet av den ikoniske Al Nuri-moskeen, tatt sist mandag, viser store store ødeleggelser. Den skjeve minareten sto fortsatt. Foto: MOHAMED EL-SHAHED, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sprengningen av Al-Nuri-moskeen i Mosul er «en offisiell erkjennelse av nederlag» fra IS' side, mener Iraks statsminister Haider al-Abadi.

Det var i Al-Nuri-moskeen at ekstremistgruppens leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av et såkalt kalifat i store deler av Irak og Syria sommeren 2014.

Moskeen, med sin berømte skjeve minaret, var et svært viktig symbol for Mosul. Den over 800 år gamle moskeen var også et viktig symbolsk mål for de irakiske regjeringsstyrkene som er i ferd med å gjenerobre byen.

- Styrkene våre rykket fram mot sine mål dypt inne i gamlebyen. Da de var 50 meter unna Al-Nuri-moskeen, begikk Daesh nok en historisk forbrytelse, forteller generalløytnant Abdulamir Yarallah. Daesh er én av mange forkortelser for gruppen som selv kaller seg Den islamske staten (IS).

Statsminister Haider al-Abadi sier ødeleggelsen er "en offisiell erklæring av nederlag" fra jihadistenes side etter det åtte måneder lange slaget om Mosul. Regjeringsstyrkenes framrykking og ødeleggelsen av moskeen skjedde onsdag.

Skylder på USA

IS mener selv at det ikke var de som ødela moskeen. På det IS-tilknyttede nettstedet Amaq hevdes det at den ble truffet av et amerikansk luftangrep. Dette avvises av den amerikanskledede koalisjonen som bidrar med luftstyrker i kampen mot IS i Irak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.