- Irak-angrep kan oppfattes som religionskrig

Biskop Gunnar Stålsett frykter et angrep på Irak kan få langsiktige konsekvenser for forholdet mellom Vesten og islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslobiskopen kom i går tilbake fra World Economic Forum i Davos. Der ble han medlem i en kommisjon som skal bedre dialogen mellom Vesten og islam. Stålsett frykter at et angrep på Irak vil få alvorlige konsekvenser for forholdet mellom øst og vest.

- Det kan fort bli slik at et angrep på Irak vil oppfattes som en religionskonflikt. Da vil konflikten få mer langsiktige virkninger enn forsvaret legger opp til i sine scenarier, sier Stålsett til Dagbladet.no.

Stålsett frykter Vestens politikk i Midtøsten vil fremme mer ekstremisme i muslimske land.

- Det foregår en kamp internt i islam. Moderate krefter ønsker ikke at deres religion skal brukes til terror og vold, men det er fundamentalistene som nå har kapret begrepet islam internt. Det er viktig at Vesten ikke handler slik at denne trenden forsterkes, sier Stålsett.

Han mener allikevel at konflikten mellom Israel og palestinerne gir mer næring til fundamentalistene enn krisa i Irak.

- Politikken til Sharon oppfattes som en større påkjenning. Kong Abdullah av Jordan fremhevet i Davos denne konflikten som en større utfordring for regionen, sier Stålsett.

- Økt fare for krig

Biskopen og krigsmotstanderen mener at faren for krig har økt de siste dagene.

- Dette sier jeg på basis av den indre politiske prosess og debatt i USA. Det har vært en opptrapping de siste dagene, sier Stålsett.

En av talerne i Davos var USAs utenriksminister Colin Powell.

- Han var en god talsmann, men han fulgte opp Bush krigsretorikk på en skremmende måte. Det er interessant at budskapet hans ikke hadde noen gjennomslag i Davos. Der var det ledere fra hele verden, og Powell ble møtt med taushet, sier Stålsett.

Stoler på forsvaret

I går sa tidligere generalsekretær i Mellomkirkelig råd Stig Utnem til Dagbladet.no at norske soldater og flygere har et selvstendig moralsk ansvar for handlingene de deltar i i krig. Stålsett mener hovedansvaret ligger hos politikerne.

- Ansvaret ligger primært hos de politiske lederne, deretter de militære lederne. Så blir det opp til den enkeltes samvittighet hva en vil være med på. Men jeg oppfatter at det er en sterkere etisk debatt i forsvaret enn i store deler av samfunnet ellers. Jeg er trygg på at det er en stor etisk bevissthet i forsvaret, sier Stålsett.

- ØKT KRIGSFARE: Biskop Gunnar Stålsett mener de siste dagens politiske signaler fra USA viser at faren for krig er større.