Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak benekter palass-avtale med Russland

BAGDAD (NTB-AFP-Reuters): Irak dementerte i kveld erklæringen fra Russlands president Boris Jeltsin om at Saddam Hussein hadde gått med på å la FN inspisere åtte presidentpalasser og møte sjefen for FNs våpeninspektører Richard Butler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den erklæringen er fullstendig, fullstendig ukorrekt, sa statssekretær Riyad al-Quaisi på en pressekonferanse.

Han sa at noe slikt overhodet ikke ble drøftet på møtet i Bagdad mandag mellom Iraks visestatsminister Tareq Aziz og den russiske utsendingen, viseutenriksminister Viktor Posuvaljuk.

Han gjorde det klart at det var altfor tidlig å komme med noe tilbud når utsendinger fra Tyrkia, Frankrike og Den arabiske liga var på vei til Irak for samtaler senere denne uken.


«Avtale inngått»

Jeltsin kunngjorde tidligere i dag at Iraks president ville gå med på å la FNs våpeninspektører få besøke åtte palasser som til nå har vært lukket for dem.

Hussein skulle også være villig til straks å motta Richard Butler, som er leder for FNs våpeninspektører (UNSCOM), for å legge forslaget fram for ham, ifølge Jeltsins talsmann Sergej Jastrzjembskij, som uttalte seg på vegne av presidenten.

Men ifølge Jastrzjembskij satte Saddam enkelte betingelser. Han utelukket inspeksjon av tilliggende områder til de åtte palassene, og han krevde at inspektørene skulle utnevnes av sine egne regjeringer og følges av diplomater fra landene som er medlemmer av FNs sikkerhetsråd.

Straks etter at Jeltsin fikk melding om den angivelige avtalen, hadde han informert USAs president Bill Clinton om tilbudet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!