Irak benekter våpenanklagene

Irak avviser anklagene fra USAs utenriksminister Colin Powell, og vil motbevise anklagene punkt for punkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i Bagdad torsdag sa den irakiske presidentrådgiveren Amer al-Saadi at presentasjonen Powell la fram for FNs sikkerhetsråd, først og fremst var beregnet på dem som er dårlig informert, og at hensikten er å åpne for en krig mot Irak.

Han kalte presentasjonen skandaløs og sa den ikke var egnet til å overbevise noen. Målgruppen var hjemmepublikummet, og hensikten var å overbevise dem om nødvendigheten av krig, sa han.

Al-Saadi sa at Irak vil sende et detaljert brev til Sikkerhetsrådet for å avvise anklagene punkt for punkt. Han beskyldte Powell for å trekke sitater ut av sammenhengen sin og utelate fakta som ikke passet.

Han sa også at Irak følte seg oppløftet over at mange land har gitt uttrykk for at de ikke følte seg overbevist av Powells argumentasjon.

Lite konkret

Det var lite konkret i den irakiske avvisningen av Powells beviser. Al-Saadi latterliggjorde de angivelig avlyttede telefonsamtalene mellom irakiske offiserer om å gjemme bort våpen fra FNs våpeninspektører og sa anklagene ikke var verdige en supermakt.

- Angående opptakene, vil jeg ikke verdige dem et svar. De er ikke verdig en supermakt. Man kan finne opp, fabrikkere hva som helst, og de var ikke bevis på noe, sa al-Saadi. Han innrømmet at Irak har militærhemmeligheter, men at de gjelder deres rett til selvforsvar, ikke noe annet.

Al-Zarqawi

På den samme pressekonferansen avviste Saeed al-Mousawi fra Iraks utenriksdepartement også anklagene om at Irak har forbindelser til den kurdisk- muslimske gruppa Ansar al-Islam, som Powell hevdet har forbindelser til terrornettverket al-Qaida, eller den etterlyste terroristen Abu Mussab al-Zarqawi, som Powell kalte et nøkkelmedlem av al-Qaida.

- Vi kjenner ikke al-Zarqawi, vet ikke nøyaktig hvor han befinner seg, og samarbeider med Jordan for å få en slutt på hans virksomhet i Irak, sa al-Mousawi, som tidligere var irakisk FN-ambassadør.

Han sa at al-Zarqawi, som opprinnelig er jordaner, oppholder seg i det lille området til Ansar al-Islam i det kurdiske Nord-Irak, som Iraks myndigheter ikke har kontroll over.

Al-Mousawi beskyldte Ansar al-Islam, som er gruppa til mulla Krekar, for å være ansvarlig for terrorisme, og sa at Irak flere ganger de siste årene hadde tilbudt seg å samarbeide med USA mot terror, men aldri hadde fått noe svar.

I sin presentasjon anklaget Powell Irak for å ha tillatt al-Zarqawi å oppholde seg i Irak, og han trakk fram al-Zarqawi som det klareste beviset for at Irak har kontakt med al-Qaida via Ansar al-Islam.

NTB

IKKE IMPONERT: Sjefen for Iraks overvåkingsdirektorat, Hossam Amin (venstre), og Saddam Husseins rådgiver, Amer al-Saadi, vil motbevise Colin Powells påstander om våpen og lureri i Irak.