Irak ber om penger til medisiner

Irak trenger 7 milliarder kroner i bistand for å dekke behovet for medisiner og for å gjenoppbygge helsevesenet i landet, ifølge landets helseminister Alaadin Alwan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irakiske sykehus har vært under voldsomt press siden krigen mot landet startet i mars i fjor. Mange av dem mangler både grunnleggende medisiner som antibiotika, og medisiner til å behandle kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Iraks helsebudsjett på rundt 7 milliarder kroner må minst dobles for at problemet skal kunne bli håndtert, mener Alwan.

Irakiske leger er kjent for å være dyktige, men mangelen på medisiner og utstyr har skapt en vanskelig situasjon i landet, melder BBC på sine internettsider. Også såkalt hjerneflukt er et problem - mange av legene forlater det krigsherjede landet til fordel for mer stabile forhold i andre land.

Under regimet til Saddam Hussein var korrupsjon innen helsevesenet et stort problem, og fortsatt forsvinner store mengder medisiner fra sykehusene i Irak.

- Korrupsjon eksisterer i offentlige institusjoner. Men vi har alltid advart folk mot å kjøpe medisiner fra uautoriserte kilder, fordi kvaliteten kan være utilstrekkelig, sier Alwan.

Han påpeker at Irak er i dialog med Verdensbanken, FN og en rekke land for å få gjort noe med problemene helsevesenet sliter med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.