Irak bøyer ikke av

BAGDAD (NTB-AFP-Reuters-Dagbladet): Irak vil fortsatt ikke la amerikanere delta i FNs våpeninspeksjoner i landet, men ordren om å utvise amerikanerne er inntil videre innstilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det sa lederen for FNs sikkerhetsråds meklingsdelegasjon, Lakhdar Brahimi, på en pressekonferanse i Bagdad fredag morgen.

- Irakerne har ikke gitt oss signaler om at de vil gå tilbake på vedtaket fra 29.oktober, sa Brahimi på pressekonferansen.

Det var da irakerne vedtok å bryte samarbeidet med de amerikanske ekspertene som deltar i våpeninspeksjonen.

Meklerne reiser

Meklingsdelegasjonen på tre, som har vært i Irak i to dager for å forsøke å få president Saddam Hussein til å gjøre om vedtaket og samarbeide med inspektørene, kunngjorde fredag morgen at de reiser ut av Irak i løpet av dagen og vil være tilbake i New York over helgen. Da har de med seg et skriftlig svar fra Saddam Hussein på generalsekretær Kofi Annans krav.

Litt senere i formiddag holdt også Iraks visestatsminister Tareq Aziz en pressekonferanse. Han hevdet at Irak ikke søker noen krise, men at USA vil aldri bli fornøyd med forholdene i Irak så lenge Saddam Husseins regjering sitter. Aziz anklaget videre UNSCOM, som ble opprettet av Sikkerhetsrådet for å overvåke ødeleggelsen av Iraks våpenarsenal etter Golf-krigen, for å være «et amerikansk organ».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer