Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak bøyer ikke av

BAGDAD (NTB-AFP-Reuters-Dagbladet): Irak vil fortsatt ikke la amerikanere delta i FNs våpeninspeksjoner i landet, men ordren om å utvise amerikanerne er inntil videre innstilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa lederen for FNs sikkerhetsråds meklingsdelegasjon, Lakhdar Brahimi, på en pressekonferanse i Bagdad fredag morgen.

- Irakerne har ikke gitt oss signaler om at de vil gå tilbake på vedtaket fra 29.oktober, sa Brahimi på pressekonferansen.

Det var da irakerne vedtok å bryte samarbeidet med de amerikanske ekspertene som deltar i våpeninspeksjonen.

Meklerne reiser

Meklingsdelegasjonen på tre, som har vært i Irak i to dager for å forsøke å få president Saddam Hussein til å gjøre om vedtaket og samarbeide med inspektørene, kunngjorde fredag morgen at de reiser ut av Irak i løpet av dagen og vil være tilbake i New York over helgen. Da har de med seg et skriftlig svar fra Saddam Hussein på generalsekretær Kofi Annans krav.

Litt senere i formiddag holdt også Iraks visestatsminister Tareq Aziz en pressekonferanse. Han hevdet at Irak ikke søker noen krise, men at USA vil aldri bli fornøyd med forholdene i Irak så lenge Saddam Husseins regjering sitter. Aziz anklaget videre UNSCOM, som ble opprettet av Sikkerhetsrådet for å overvåke ødeleggelsen av Iraks våpenarsenal etter Golf-krigen, for å være «et amerikansk organ».

Irak vil skyte

Aziz sier at regjeringen vil reagere sterkt på brudd på irakisk suverenitet. Hvis amerikanerne entrer irakisk luftrom vil de skyte ned alle amerikanske fly.

Aziz reiser til New York i løpet av de nærmeste dagene for å fortsette den politiske dialogen. Irak ønsker å legge fram saken for Sikkerhetsrådet.

FIRER IKKE: Iraks utenriksminsiter Tarq Aziz holder på sitt. De amerikanske våpenkontrollørene må ut, gjentok han på en pressekonferanse i Bagdad i dag morges.
Hele Norges coronakart