- Irak bryter FN-resolusjon

USAs FN-ambassadør John Negroponte sier at Irak har brutt FN-resolusjon 1441 på grunn av store mangler i våpenrapporten som Irak har overlevert FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Negroponte brukte uttrykket «material breach», som kan oversettes som «substansielt brudd», og som kan brukes for å rettferdiggjøre et angrep, opplyser diplomater.

USA har imidlertid sagt at bruk av dette uttrykket ikke skal tolkes dit hen at man umiddelbart vil gå til krig. Ved å bruke det spesielle uttrykket har FN-ambassadør Negroponte likevel avfyrt åpningssalven i det som trolig blir en omfattende kritikk av Irak.

Ifølge diplomatene sa den amerikanske FN-ambassadøren uttrykket at det var «betydelige mangler» ved Iraks rapport og at de utgjorde et «substansielt brudd» på Sikkerhetsrådets resolusjon 1441.

Blix også kritisk

- Våpenrapporten som Irak har gitt til FN etterlater en rekke ubesvarte spørsmål, og er delvis inkonsistent.

Det sa lederen for FNs våpeninspeksjon Hans Blix på en pressekonferanse etter et møte i Sikkerhetsrådet torsdag. Han sa verden ikke kan være sikker på at Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen.

- Inspeksjonen i 1998 etterlot seg en rekke ubesvarte spørsmål. Denne rapporten gir heller ingen svar på disse. Irak har gått glipp av muligheten til å gi riktig dokumentasjon, slo Blix fast.

Som eksempel på slike ubesvarte spørsmål sa Blix at Irak har oppgitt at landet besitter 8.500 liter miltbrannbakterier. Eksperter mener imidlertid at landet har hatt kapasitet til å produsere tre ganger så mye.

- Da vi presenterte dette for Irak, sa de at de hadde ødelagt store mengder miltbrannbakterier. Men dette har vi ikke sett dokumentasjon på, sa Blix.

FNs våpeninspektører vil fortsette undersøkelsene i Irak.

NTB

IKKE FORNØYD: John Negroponte ankommer FN i dag.