Irak-drepte var døde astronauter

Noen av de kontroversielle bildene som angivelig skal være av døde amerikanere i kister, er i virkeligheten bilder av astronauter som omkom i februar fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er aktivisten Russ Kick som har lagt ut 350 bilder av det som skal være døde soldater som fraktes hjem for å gravlegges i amerikansk jord.

Nå viser det seg at flere av bildene som er lagt ut på hjemmesiden hans thememoryhole.org ikke er av soldater som er døde i Irak, men likene av mannskap på romfergen Columbia som ankommer Dover Air Force Base 5. februar 2003.

Flere store nyhetssider, blant dem Washington Post, Reuters, AP og CNN, har allerede publisert en eller flere av bildene som feilaktig hevdes å være av avdøde Irak-soldater. Bildene er tidligere publisert i forbindelse med Columbia-ulykken.

Det er nettsiden spaceref.com som avslører de journalistiske blunderne. Både NASA og de nevnte nyhetsformidlerne skal nå være klar over bildenes egentlige opprinnelse, så de omtalte bildene sees neppe igjen her. Men de er fortsatt tilgjengelige fra Nruss Kicks side, så se ikke bort i fra at de dukker opp igjen i andre medier.

Mange av bildene Russ Kick har publisert på hjemmesiden er imidlertid virkelig bilder av kistene til ofre fra Irak-krigen innsvøpt i det amerikanske flagget.

FEIL SEREMONI: Bilder som dette fra begravelssesseremonien for Astronauter som omkom i Columbia-ulykken 5. februar 2003, har fredag sirkulert som bilder av hjemvendte ofre fra Irak-krigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer