Irak-duell i Texas

Tusenvis av demonstranter har inntatt George W. Bushs hjemby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av demonstrantene deltar i en kolonnekjøring over det amerikanske kontinentet til støtte for president Bushs krigføring i Irak. Den andre halvparten, ledet av Cindy Sheen som mistet sønnen i Irak-krigen, er i byen for å protestere mot krigen.

Kolonnekjøringen med slagordet "Du snakker ikke på vegne av meg, Cindy!" startet i California i forrige uke, og lørdag sørget de 1.500 demonstrantene for at "Cindy, reis hjem!" var å høre over hele Crawford, der Bush har sin private ranch.

- Dere gir håp og støtte til Amerikas fiender, sa Howard Kaloogian rettet mot antikrigsdemonstrantene. Kaloogian er republikansk politiker, og har vært med å starte mot-demonstrasjonen.

Camp Casey

Samtidig samlet busslaster av antikrigsdemonstranter like utenfor byen i "Camp Casey". Teltplassen har fått navnet sitt etter Cindy Sheehans 24-årige sønn, Casey, som døde i Irak i fjor.

I en seremoni lørdag ble soldatene som tjenestegjør i Irak hedret.

Lederne av demonstrasjonen regnet med at rundt 2.000 mennesker deltok i seremonien, men ifølge AP så forsamlingen ut til å være noe mindre.

- Jeg vet at "Camp Casey"-initiativet kommer til å avslutte krigen i Irak, sa Sheehan og la til at ingen familier bør oppleve smerten ved å miste et familiemedlem.

- Ikke én til! ropte demonstrantene taktfast.

Misforståelse i tilhenger-leiren

Bush-tilhenger Chris Duncan roper sin misnøye mot antikrigsdemonstrantene ved "Camp Casey". Foto: AP/Susan Walsh
Bush-tilhenger Chris Duncan roper sin misnøye mot antikrigsdemonstrantene ved "Camp Casey". Foto: AP/Susan Walsh Vis mer

Politiet i Texas melder om små problemer med demonstrantene.

Ordvekslingen mellom de to leirene har imidlertid vært kraftige, og stemningen i Bush leiren ble opphetet da to av deres egne mot-demonstranter spaserte rundt med skiltet "Si nei til krig - med mindre en demokrat er president".

Ifølge AP så Bush-tilhengerne bare den første delen av beskjeden og trodde de to var antikrigsdemonstranter. Personene ble jaget ut av leiren, og plakaten deres ble revet i stykker.

Ber om tålmodighet

I en uttalelse lørdag ba president George W. Bush amerikanerne om tålmodighet omkring militærets oppdrag i Irak. Presidenten ba befolkningen være forberedt på at flere amerikanske liv kan gå tapt i kampen for et demokratisk Irak.

I en meningsmåling publisert lørdag svarte over halvparten av de spurte at de misliker presidentens krigspolitikk.

Ricky Smith er tilhenger av Bushs krigføring i Irak og viser dette ved en beskjed på hesten. "Cindy, you dont speak for me" er også navnet på den pågående kampanjen mot antikrigsdemonstrantene.
Debra Johns trøstes av venner etter å ha vist sin respekt ved et minnested satt opp av antikrigsdemonstranter ved president Bushs ranch i Crawford, Texas.