«Irak er Bushs Vietnam»

Senator Edward Kennedy langet i går ut mot president George W. Bush og gjentok beskyldningene om at Bush har ledet USA inn i krigen i Irak på falske premisser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Irak er George Bushs Vietnam, sa Kennedy, og hevdet at den stadig utvidede konflikten i Irak har endret amerikanernes oppmerksomhet bort fra det Kennedy mener er den virkelige krigen mot terrorisme.

- President Bush har gitt al-Qaida to år til å omgruppere og reorganisere seg i Afghanistan. Og som bombene i Madrid og andre steder indikerer så har al-Qaida brukt denne tida til å etablere terroristceller rundt om i verden, sa Kennedy i en tale i Brookings Institution i går.

30 irakere drept

Langfredag er det ett år siden begeistrede folkemasser veltet den store statuen i sentrum av Bagdad ved hjelp av amerikanske soldater, mindre enn tre uker etter at invasjonen av Irak var begynt.

Men opprøret mot amerikanerne øker i intensitet i Irak, og tapstallene stiger. De to siste dagene er minst 100 irakere og 20 okkupasjonssoldater blitt drept i sammenstøt med tilhengerne av den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr.

I kampene mellom amerikanske soldater og opprørere utenfor Fallujah i går ble 30 irakere drept, mens amerikanerne har meldt om sju drepte.

Kampene blusset i går også opp igjen i Nasiriyah, Kut, Amarah og nord i Bagdad. 15 irakere ble drept i Nasiriyah og ytterlige 15 irakere ble drept i Amarah, ifølge en talsmann for okkupasjonsstyrkene. 12 italienske soldater ble såret i sammenstøtene i Nasiriyah.

Kvinner og barn

Det er vanskelig å få oversikt over de virkelige tapstallene de siste dagene. Både sjiamilitsen og de amerikanske styrkene sier at de bare angriper væpnede motstandere. Direktøren ved et av sykehusene i Bagdad sier imidlertid at man der har tatt imot 28 drepte, og 125 sårede. Blant de drepte og sårede skal det også være kvinner og barn.

Ifølge nyhetsbyrået Apcom sier en talsmann for okkupasjonsstyrkene at opprørerne brukte sivile som menneskelige skjold under sammenstøtene i Nasiriyah, og at en kvinne og to barn var blant de drepte.

Kampene fortsetter

Sjialederen Moqtada al-Sadr forlot i går moskeen hvor han har oppholdt seg de siste dagene, omgitt av flere tusen tilhengere.

- Jeg har sverget å ikke tillate at en dråpe blod blir spilt, bortsett fra mitt eget, sa al-Sadr i en kunngjøring da han forlot moskeen. Han forlot angivelig moskeen fordi han fryktet at helligdommen ville bli angrepet av «avskum og onde mennesker».

Ifølge en av hans nære medarbeidere skal al-Sadr ha flyttet til sitt kontor i Najaf, omgitt av soldater fra hans private milits. al-Sadr har også lovet at kampene mot vil fortsette inntil USA løslater fanger, og trekker seg ut av befolkede områder.

Endret rutiner

USA vurderer nå å sende flere soldater til Irak, og forsvarsminister Donald Rumsfeld lovet i går at når de militære myndighetene vet hva de trenger, så vil de få det.

De norske soldatene i Irak har endret sine rutiner som følge av opprøret.

KJEMPER: Amerikanske marinesoldater kjempet i går for å gjenvinne kontroll over Faluja, vest i Irak. Men opprørerne vil ikke gi seg før amerikanske styrker er ute av landet.